Μέτρα χαλάρωσης των capital controls προανήγγειλε o Χριστοδουλάκης

Μέτρα χαλάρωσης των capital controls προανήγγειλε o Χριστοδουλάκης

Κίνητρα για να αντιστραφεί η αποστράγγιση του τραπεζικού συστήματος και να χαλαρώσουν τα capital controls προανήγγειλε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την ομιλία του στο γεύμα που παραθέτει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε δύο νέα προϊόντα. Πρώτον, να διευκολύνουμε την εξόφληση δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τρόπο που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε σημαντική ρευστότητα. Δεύτερον, εξετάζουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα και να αρχίσει η αντιστροφή της αποστράγγισης του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«»Οξυγόνωση» επιχειρήσεων για να μη δούμε προσφυγικό κύμα»

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησαν οι έλεγχοι κεφαλαίων ο υπηρεσιακός υπουργός υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ζουν σε συνθήκες περιορισμένου οξυγόνου. Θέλουμε να δούμε πώς θα ενισχυθεί η οξυγόνωσή τους, ώστε να αποφύγουμε τη μετατροπή τους σε ένα προσφυγικό οικονομικό κύμα».

Όπως είπε, πιστεύει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σημαντική χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προωθούνται:
α) η μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως)
β) η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες
γ) το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ
δ) η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων, καθώς και η κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.

Πότε θα αρθούν τα capital controls

«Αν αυτά γίνουν, θα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα capital controls θα έχουν αρθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι το τέλος του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν θα γίνουν άλλες ακροβατικές κινήσεις» σημείωσε.

Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, το βασικό πρόβλημα της χώρας ήταν ότι ρήμαξε το παραγωγικό δυναμικό. «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Δεν υπάρχει δεξιά, αριστερή και κεντρώα αποεπένδυση. Η αποεπένδυση είναι μία και αντιμετωπίζεται με λεφτά» τόνισε.

«Τα λεφτά να πάνε σε επενδύσεις, όχι στα μπαρ της Μυκόνου»

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι το δημόσιο χρήμα είναι καλό και χρήσιμο αλλά είναι λίγο. «Η Ελλάδα για να επανέλθει στην παραγωγική δυναμικότητα του 2009 θα χρειαστεί μέχρι το 2020 να γίνουν νέες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ στη χώρα. Αν είμαστε μάγκες και καταφέρουμε και πάρουμε τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το παλιό και το νέο, λείπουν από τη χώρα 80 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα βρεθούν λεφτάδες, εγχώριοι και ξένοι, που θα επενδύουν στη χώρα, αντί να πάνε (να ξοδέψουν τα λεφτά τους) στα μπαρ της Μυκόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπογράμμισε: «Έχουμε αποφασίσει ο νέος αναπτυξιακός να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε όσες επιχειρήσεις δημιουργούν απασχόληση».

Δ. Μπακατσέλος: «Οι επιχειρήσεις πεθαίνουν σε fast forward»

«Παρακολουθούμε σε fast forward και όχι σε slow motion τον θάνατο της ελληνικής επιχείρησης» υποστήριξε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος. Παράλληλα, επέκρινε τις πολιτικές της υπερφορολόγησης -όπως είπε- των επιχειρήσεων αλλά και των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες «οδήγησαν στην ύφεση».

«Δυστυχώς και το τρίτο μνημόνιο συνεχίζει να στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή εξ ολοκλήρου στην περαιτέρω φοροεξόντωση των επιχειρήσεων, στην αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων που πλήττουν άμεσα την κατανάλωση» υποστήριξε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακατσέλος επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα ερευνών που αποτυπώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει οδηγηθεί το επιχειρείν.

Όπως είπε, «πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ, τέλη Ιουλίου, κατέδειξε την απώλεια 229.000 επιχειρήσεων και 700.000 θέσεων εργασίας την περίοδο 2008-2014. Κι όλα αυτά πριν το τραγικό 8μηνο που ακολούθησε».

Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι πιθανότατα δεν έχουμε ακόμη δει τις πλήρεις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις. «Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις ακόμη θα κλείσουν στο πολύ κοντινό μέλλον ή θα μεταφερθούν στο εξωτερικό και πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι ακόμη θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων. Ίσως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι ζούμε τον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι η στιγμή που η αγορά αλλάζει χέρια» υποστήριξε.


Σχόλια