Μέτρα για τη διευκόλυνση του εμπορίου αποφασίστηκαν στη σύσκεψη στην ΤτΕ

Μέτρα για τη διευκόλυνση του εμπορίου αποφασίστηκαν στη σύσκεψη στην ΤτΕ

Μέτρα για την εξομάλυνση της ροής του εμπορίου συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να διαβεβαιώνει μετά τη συνάντηση ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουν λυθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου, αποφασίστηκε η αύξηση από 50.000 σε 100.000 ευρώ του ορίου της αξίας των εμβασμάτων που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες για εισαγωγές, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή αυτού του μέτρου, μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται ως ένα βαθμό από εισαγόμενες πρώτες ύλες, συσκευασίες κλπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, διευκρίνισε ότι η δραστηριότητα της Επιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον μόνο στο 25-30 % των εισαγωγών που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αποκεντρώνεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η ομαλή ροή του ELA επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν το σύστημα των εισαγωγών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, εντός της ημέρας αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία επιλύονται πρακτικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως η πληρωμή συντάξεων στο εξωτερικό.Σχόλια