Μια μέρα στον Ελαιώνα

Μια μέρα στον Ελαιώνα

 του Πέτρου Κουσουλού

Στον Ελαιώνα, στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων, χτυπά η καρδιά μιας άλλης κοινωνίας. 560 πρόσφυγες από την Συρία, τον Λίβανο, το Πακιστάν και άλλες αραβικές χώρες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χωρα τους για την αναζήτησή ενός καλύτερου αύριο και μιας νέας πατρίδας συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους.

Ο καθένας έχει να διηγηθεί την δική του, ξεχωριστή, ιστορία. Συνήθως πρόκειται για ένα μικρό, ανθρώπινο, δράμα που αποδεικνύει ότι η θέληση για μια ζωή με αξιοπρέπεια μπορεί να μετατρέψει τον άνθρωπο σε αγρίμι ικανό να υποστεί κάθε είδους κακουχίες.

Ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός βρέθηκε μαζί με την κάμερα του ALPHA για μια ημέρα στις εγκαταστάσεις της Δομής, δυο δρασκελιές από την Εθνική οδό. Με τη βοήθεια του Μαχμούτ, του επικεφαλής του Κέντρου, περιηγήθηκε και κατέγραψε μια άλλη όψη, μάλλον ξεχασμένη, ορισμένων συνανθρώπων μας οι οποία πάντως θεωρούν την Ελλάδα ως το δεύτερο τους σπίτι. Ανάμεσα στις συγκλονιστικές ιστορίες ξεχωρίζουν εκείνη της Εκραν και του Χάσαν. Και οι δυο είναι από τον Λίβανο.

«Ήταν ταξίδι θανάτου και το κουραστικό ήταν ότι ήρθα μαζί με τις κόρες μου που ήταν πιο αδύναμες. Για 17 ημέρες ήμουν στα σύνορα. Μέσα στο χιόνι και στο κρύο».

      Χασάν 

«Στην περιοχή που έμενα γίνεται πόλεμος εδώ και χρόνια. Έτσι έφυγα με τα ανίψια μου. Και αν πεθάνω δεν θέλω να γυρίσω πίσω, γιατί πάλι θα πεθάνω».

 Εκράν

 

Δείτε το βίντεο: 

 

 

 

 Σχόλια