Μια σβάστικα ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τη νέα σημαία της Ν. Ζηλανδίας

Μια σβάστικα ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τη νέα σημαία της Ν. Ζηλανδίας

Ένα από τα σχέδια που συμμετέχουν στο δημοψήφισμα για τη νέα σημαία της Νέας Ζηλανδίας χαρακτηρίστηκε ως ναζιστικό από μέλη του συντηρητικού κόμματος New Zealand First καθώς, σύμφωνα με τους βουλευτές, το σχήμα του παραπέμπει στη σβάστικα του Χίτλερ.

Η «Red Peak» είναι η πέμπτη υποψήφια σημαία καθώς 52.000 άνθρωποι υπέγραψαν μία αίτηση που ζητούσε την συμπερίληψη της αρχικά απορριφθείσας σημαίας στο επόμενο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση του Τζον Κέι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα τις αντιδράσεις από το συντηρητικό κόμμα NZF για το υποψήφιο σχήμα της νέας σημαίας, το οποίο πιστεύει ότι παραπέμπει στο μισητό σύμβολο του ναζισμού, τη σβάστικα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται απλά για ένα ανεστραμμένο «v».

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση στη βουλή την Τετάρτη, ο βουλευτής Ντένις Ο Ρουρκ υποστήριξε ότι το υποψήφιο σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, επειδή η «Κόκκινη Κορυφή» μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα για να σχηματιστεί μία σβάστικα, αν κάποιος τοποθετήσει 4 σημαίες τη μία δίπλα στην άλλη.

Η πλειοψηφία των βουλευτών θεώρησε αυτό το επιχείρημα παράλογο, ο αντιπρόεδρος του συντηρητικού κόμματος όμως έσπευσε να υπερασπιστεί τον βουλευτή, αναφέροντας επιπλέον ότι το συγκεκριμένο σχήμα του ανεστραμμένου «ν» είχε χρησιμοποιηθεί από τους ναζιστές και στα κουβούκλια των φρουρών σε διάφορα επίσημα κτίρια.Σχόλια