6:42 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

"Μύλος" στη δικαιοσύνη με κατηγορούμενους... δύο ταχυτήτων

"Μύλος" στη δικαιοσύνη με κατηγορούμενους... δύο ταχυτήτων

TOY ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Γιατί ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών να έχει περισσότερα προνόμια από κάποιον ο οποίος κατηγορείται για φοροδιαφυγή;

Γιατί να συμβαίνει το ίδιο με ένα κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία ή παιδεραστία;

Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία απασχολούν τα τελευταία 24ωρα μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου της χώρας μετά την κυβερνητική απόφαση να νομοθετήσει την αξιοποίηση ακόμη και “παράνομου” υλικού για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για διάταξη του Νόμου 4365/2015 που… άναψε φωτιές και γέννησε έριδες μεταξύ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα πράγματα είναι απλά. Στην προσπάθεια του να συλλέξει χρήματα το κράτος και να γεμίσουν τα άδεια ταμεία και να αξιοποιηθούν (επιτέλους) οι λίστες με τους μεγαλόσχημους και όχι μόνο φοροφυγάδες, η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης με έναν(η αλήθεια είναι) τσαπατσούλικο τρόπο επανέφερε εν μέρει το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2008, όταν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία έγγραφα παρακολούθησης ή υλικό που είχε υποκλαπεί.

Ωστόσο νομοθετική διάταξη διέκρινε με τα συγκεκριμένα αποδεικτικά μέσα θα μπορούσαν να προσκομιστούν μόνο για υποθέσεις που αφορούν το οικονομικό έγκλημα αλλά και τη διαφθορά τις οποίες χειρίζεται ο Οικ. εισαγγελέας και ο εισαγγελέας διαφθοράς.

Έτσι λοιπόν υπήρξε μια πρώτη αντίδραση, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, και η οποία ουσιαστικά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας ουσιαστικά λόγο για αποφάσεις οι οποίες παίρνονται στο… πόδι.

Ακολούθησε η αντίδραση του υπ. Δικαιοσύνης, η οποία από τη πλευρά της σε μια φιλολογικού τύπου προσέγγιση έκανε λόγο για μισθούς και συντάξεις που κόβονται και εγκαλούσε εκείνους που αντιμάχονται το νομοθέτημα.

Μάλιστα δήλωση του αρμόδιου υπουργού  για θέματα διαφθοράς, κ Παπαγγελόπουλου, ονομάζει δε προσωπικά τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, Αντεισαγγελέα Εφετών και το γενικός γραμματέας Δημήτριο Ζημιανίτη, Αντεισαγγελέα Εφετών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρεται προσωπικά και με την πολιτική του πλέον ιδιότητα με μάλλον απαξιωτικό τρόπο απέναντι σε πρώην συναδέλφους του, με τους οποίους μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο ίδιο μετερίζι.

Έγκριτα στελέχη του νομικού κόσμου της χώρας σε επικοινωνία με το ereportaz εμφανίστηκαν ξαφνιασμένα στην αντίδραση του μετριοπαθούς κατά τα άλλα κύριου υπουργού, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος προΐσταντο της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού όπως επικεφαλής της ΕΥΠ την περίοδο που στη χώρα μεσουρανούσε το άστρο του Κώστα Καραμανλή.

Στο μεταξύ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι παραιτήσεις των πέντε εισαγγελέων μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος οι οποίοι διατύπωσαν τη διαφωνία τους με την ανακοίνωση που εξεδόθη ερήμην τους, με την οποία κατακεραυνώνεται πρόσφατη τροπολογία (στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης) του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει την αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο -που εν ολίγοις, νομιμοποιεί τις λίστες της φοροδιαφυγής

Οι παραιτηθέντες από την Ένωση Εισαγγελέων είναι: Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Πάρις Αδάμης, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Γιώργος Νούλης, ο ταμίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος και τα μέλη κυρία Μίνα Σωτηροπούλου και κ. Αντώνης Παπαματθαίου – όλοι τους εισαγγελείς πρώτου βαθμού.

Άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί πάντως βλέπουνε πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση παιχνίδια τα οποία παίζονται με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στην Ένωση ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ereportaz ότι η επίμαχη ανακοίνωση είχε σταλεί σε όλα τα μέλη της Ένωσης από το Σάββατο χωρίς κανείς από τους παραιτηθέντες να εκφράσει αντίθετη άποψη.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός για ποιο λόγο η νομοθετική διάταξη δεν αφορά το σύνολο των ποινικών περιπτώσεων και δεν επιστρέφουμε στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από το 088 παρά μόνο αυτό γίνεται επιλεκτικά.

Η ανακοίνωση του κ. Παρασκευόπουλου είχε ως εξής:

«Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε προβεί στο εξής σχόλιο:

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος.
Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή.

Προς το παρόν…αυτά».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης και με ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής:

Σε συνέχεια σχολίου του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιου για τη διαφθορά, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου που αναφέρεται στο πρόσωπό μας, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

(Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4-1-2016 Ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται. Αντίθετα, με την επίμαχη Ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς –όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.

(Β) Η από 4-1-2016 Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος –η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν 4356/2015.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας