Μήνυμα Παυλόπουλου για την Ημέρα της Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού

Μήνυμα Παυλόπουλου για την Ημέρα της Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού

Ηχηρό μήνυμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης, υπό τα δεδομένα της προσφυγικής τραγωδίας, η οποία στοιχειώνει την συλλογική συνείδηση κάθε πολιτισμένου κράτους και λαού, στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία της Ημέρας Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος απευθύνεται τόσο σε εκείνους που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος -όπως σημειώνει- είναι «η ρίζα του κακού» ως προς τα πάθη των Προσφύγων, αλλά και προς τους Εταίρους μας εκείνους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προς γείτονες λαούς φιλοδοξούντες να προσχωρήσουν σ’ αυτήν, οι οποίοι επιδεικνύουν αντιδημοκρατικές φοβικές συμπεριφορές που τους οδηγούν σ΄ευθεία παραβίαση των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, ως το κατώφλι του ρατσισμού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος επικαλείται τους στίχους από ποίημα του Γ. Σεφέρη, σημειώνοντας: «Το μήνυμα αυτό, αποκλειστικώς προς τους συγκεκριμένους ως άνω παραλήπτες, μπορούν να συμπυκνώσουν ιδανικά, με την πολυσήμαντη διαχρονικώς αλληγορία τους, οι εξής στοίχοι του Γιώργου Σεφέρη από το ποίημά του «Τελευταίος Σταθμός» :

«Ερχόμαστε απ’την Αραπιά, την Αίγυπτο την Παλαιστίνη τη Συρία·

το κρατίδιο

της Κομμαγηνής που ‘σβησε σαν το μικρό λυχνάρι

πολλές φορές γυρίζει στο μυαλό μας,

και πολιτείες μεγάλες που έζησαν χιλιάδες χρόνια

κι έπειτα απόμειναν τόπος βοσκής για τις γκαμούζες

χωράφια για ζαχαροκάλαμα και καλαμπόκια.

Ερχόμαστε απ΄την άμμο της έρημος απ΄τις θάλασσες του Πρωτέα,

ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες,

καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του».Σχόλια