Μηνύματα συνεργασίας από το Eurogroup

Μηνύματα συνεργασίας από το Eurogroup

Μηνύματα συνεργασίας αλλά και τήρησης δεσμεύσεων έρχονται σήμερα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, από το Eurogroup.

«Η Ελλάδα ψήφισε, ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της χώρας. Κανένας δεν πιέζει την Ελλάδα για κάτι, οι δεσμεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ακούσουν και να συζητήσουν τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, και υπενθύμισαν, παράλληλα, την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γιουνκέρ, αφού τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από κοινού με τις ελληνικές Αρχές: «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δε διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος.

Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι όπως αυτές θα συνεχιστούν, κανονικά, ενώ σε ερώτηση αν έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, χαριτολογώντας, ο κ. Γιουνκέρ απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει άλλες έγνοιες σήμερα από το να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος, κ. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σχηματιστεί σήμερα κιόλας, γιατί θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δουλέψει γρήγορα με τις ελληνικές Αρχές.

Ο κ. Μοσκοβισί, μίλησε για κοινούς στόχους της Επιτροπής με την Ελλάδα και τόνισε πως «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες, να πληρώσει τα χρέη της, κάτι που είναι θεμελιώδες».

Παράλληλα, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία με τις νέες ελληνικές Αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού για τους ίδιους στόχους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ισχυρή, να έχει μια δημιουργική οικονομία που να απαντά στις ανάγκες του λαού της και με προφανή στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Ακόμα, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα, το σημερινό Eurogroup να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, σε θετική και εποικοδομητική βάση και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, και το θέμα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερη φάση.
Σχόλια