Μυστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Μυστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Για ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας η οποία προκρίνει την εγκατάσταση 250.000 προσφύγων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία προς την Ευρώπη κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ η ΕΕ φέρεται ότι έχει διαβεβαιώσει την τουρκική κυβέρνηση ότι θα υποδεχτεί το συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, ωστόσο δεν πρόκειται περί επίσημης συμφωνίας, αλλά προφορικής.

«Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες να δέχονται ετησίως 250.000 Σύρους πρόσφυγες», ανέφερε, μεταξύ άλλων στη Die Welt o Γκέραλντ Κνάους του ευρωπαϊκού think tank «European Stability Initiative (ESI), ο οποίος μάλιστα φέρεται να συμβουλεύει ατύπως τη Γερμανίδα καγκελάριο  Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «η υποδοχή τόσων προσφύγων ήταν προφανώς ένας όρος της Άγκυρας». Ωστόσο, προσθέτει ότι «ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν πρώτα να δουν ότι πραγματικά σταματάει η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο πριν προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων».

Ο Κνάους θεωρεί επίσης «ακατανόητες» τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση νέα νομοθετικής ρύθμιση για το δίκαιο του ασύλου συμπληρώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία με την Τουρκία πάσχει και στην προετοιμασία της, αφού δεν έγινε καμιά προεργασία για την εφαρμογή της. Προτρέπει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λύσει τα τρέχοντα ζητήματα και όχι να αναλώνεται σε μεγαλεπήβολα σχέδια. Είναι σαν να θες «να τρέξεις σε Μαραθώνιο, πριν να μπορείς καν να περπατήσεις», προσέθεσε με νόημα ο Γκέραλντ Κνάους.

 Σχόλια