Μυστική συνάντηση στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα – Αδιέξοδο στις συζητήσεις για το χρέος

Μυστική συνάντηση στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα – Αδιέξοδο στις συζητήσεις για το χρέος

Μυστική συνάντηση αναφορικά με την Ελλάδα – αν και χωρίς την ελληνική συμμετοχή – πραγματοποίησαν οι Θεσμοί στην Ουάσινγκτον, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο ΜΝΙ επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτικό αδιέξοδο στις συζητήσεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, η συνάντηση έλαβε χώρα το Σάββατο, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, με τη συμμετοχή των κ.κ. Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν σχετικά ότι η συνάντηση αυτή έγινε σε επίπεδο τεχνοκρατών, ώστε να μελετηθούν όλα τα πιθανά σενάρια και εν συνεχεία να ανοίξει η πολιτική κουβέντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι συζητήσεις – κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους και τη διαχείρισή του – κατέληξαν σε πολιτικό αδιέξοδο, και κατά συνέπεια δεν ξεκαθάρισε και το τοπίο αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Για άλλη μία φορά, η εμπλοκή φέρεται να οφείλεται στη στάση της Γερμανίας, η οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το χρέος σε σχέση με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Το γερμανικό πρακτορείο, παράλληλα, χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό το σχέδιο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2016 ενώ, επικαλούμενο πηγές, αναφέρει ότι δεν υπάρχει πλέον η ίδια διάθεση από μέρους της ΕΕ να κρατήσει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, καθώς, όπως λέει, η επιθυμία «αποδυναμώνεται».

Την ίδια ώρα, η «πέτρα του σκανδάλου», ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ όχι μόνο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα καταβάλει τη δόση που του αναλογεί μέσα στο 2016.Σχόλια