«Μύθος» η αναβολή χιλιάδων υποθέσεων λόγω της 5μηνης αποχής των δικηγόρων, κατά τον πρόεδρο του ΔΣΑ

«Μύθος» η αναβολή χιλιάδων υποθέσεων λόγω της 5μηνης αποχής των δικηγόρων, κατά τον πρόεδρο του ΔΣΑ

Ένας μύθος είναι κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών η αναβολή χιλιάδων υποθέσεων στα δικαστήρια όλης της χώρας λόγω της 5μηνης αποχής των δικηγόρων, που για ακόμα λίγες ημέρες συνεχίζεται!

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΔΣΑ, ο κ. Β. Αλεξανδρής σε συνέντευξή του στο Βήμα Fm είπε για τα προβλήματα στη δικαιοσύνη από την αποχή των Δικηγόρων.

«Είναι απόλυτος μύθος ότι ανεβλήθησαν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις εξ αιτίας της αποχής των δικηγόρων. Όλα όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και είναι υποκριτικό να αποδίδεται στους Δικηγόρους ο αργός ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης».

«Η χώρα μας έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 360 περιπτώσεις καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης,  σε όλα τα δικαστήρια, πολιτικά, ποινικά, διοικητικά. Υπάρχει υπόθεση, για την οποία καταδικασθήκαμε λόγω καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης επί 27 ολόκληρα χρόνια», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.

«Το να λέμε ότι ανετράπη ο εύρυθμος ρυθμός απονομής Δικαιοσύνης,  λόγω της αποχής των δικηγόρων αγγίζει τα όρια της αστειότητας», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε: «Είπαν ότι ανεβλήθησαν πολλές υποθέσεις, έγραψαν για 300.000 και 700.000 αναβληθείσες υποθέσεις, για δήθεν Αρμαγεδδώνα, για απώλεια εσόδων του δημοσίου. Για να έρθουμε στη πραγματικότητα: Καθ´ όσον αφορά τα διοικητικά δικαστήρια, οι υποθέσεις δεν ματαιώνονται, αλλά αναβάλλονται σε τακτές δικασίμους, στη δε Αθήνα προσδιορίζονται για τον Φεβρουάριο του 2017. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αποχής. Οι αναβληθείσες υποθέσεις ανέρχονται μόλις σε 14.000, από τις οποίες οι οικονομικού αντικειμένου φορολογικές υποθέσεις είναι μόνον οι 1.700 εξ´ αυτών. Από τις 1.700 αυτές υποθέσεις περίπου το 30% αφορούν χρέη προς το Δημόσιο. Όμως, δεν είναι δεδομένο ότι, συνεπεία της αναβολής, έχουμε απώλεια εσόδων του Δημοσίου, αφού βεβαίως δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε την έκβαση της δίκης».

Ο κ. Αλεξανδρής, τόνισε ακόμη ότι:

«Είναι υποκριτικό να χρεώνεται στους δικηγόρους ο αργός ρυθμός απονομής δικαιοσύνης. Η Ελλάδα είναι 4η κατά σειρά στις χώρες μεταξύ 47 μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παραβιάζει τον εύλογο χρόνο της δίκαιης δίκης.

Εάν τα χρεώσουμε στην αναβλητικότητα των δικηγόρων και τη στρεψοδικία των διαδίκων χάνουμε την ουσία του προβλήματος. Στο κράτος δικαίου, υπάρχει ο νομοθέτης, οι δικηγόροι, η διοίκηση, οι υπάλληλοι και οι δικαστές. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες.

Σε μια εποχή που στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Εναρμόνισης για την εσωτερική αγορά λειτουργεί από ετών με επιτυχία διαδικασία εξ αποστάσεως επίλυσης διαφορών σε θέματα ανακοπών κατά εμπορικών σημάτων και υποδειγμάτων, στο Πρωτοδικείο Αθήνας, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, παρατηρείται έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, απουσία internet και τηλεφωνικών γραμμών απ’ όλα τα κτήρια καθώς και φωνοληπτική τήρηση των πρακτικών».

Ο κ. Αλεξανδρής, με δεδομένα όλα αυτά,  υπογράμμισε: «Χωρίς να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, δε λύνεται το πρόβλημα. Δεν μπορεί σε μία αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών να διεξάγεται και η δίκη Τσοχατζόπουλου, η δίκη της Siemens, η δίκη του Βατοπεδίου, η δίκη της Χρυσής Αυγής και αρκετές άλλες ακόμη. Χρειαζόμαστε αίθουσες, επαρκή αριθμό δικαστών πλήρους απασχόλησης και ανάλογα κονδύλια για τη Δικαιοσύνη, τα οποία δε δίδονται».

Για τη στάση του δικηγορικού σώματος μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου ο πρόεδρος του ΔΣΑ, είπε: «Ο νόμος είναι πλέον δεδομένος, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όπως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το πλήγμα που δέχεται το δικηγορικό σώμα είναι υπέρμετρα επαχθές, είναι δημευτικό για τα εισοδήματα του. Και πρέπει να δούμε ποια μέθοδο θα ακολουθήσουμε για να αποκρούσουμε την επίθεση που δέχεται το δικηγορικό σώμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντίδρασης. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της προσβολής των μέτρων εφαρμογής του νόμου σε όλα τα δικαστήρια, τόσο τα ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, προκειμένου να διαγνωσθεί η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου. Από τις 18 του Μηνός Ιουνίου, μεταφερόμαστε σε άλλη λογική αντίδρασης και δεν εμμένουμε στο παλαιό σχήμα της αυστηρής αποχής. Έχουμε πολλά να κάνουμε στο πλαίσιο των συλλογικών οργάνων για να τα εξειδικεύσουμε όλα αυτά».

Σε ερώτηση για το αν οι δικηγόροι μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό, απάντησε: «Δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο το φαινόμενο. Πολλοί συνάδελφοι μη έχοντας άλλη διέξοδο ενδεχομένως να επιλέξουν αυτή την οδό. Δε θεωρώ όμως ότι αποτελεί την κύρια επιλογή του μέσου Έλληνα δικηγόρου να φύγει στο εξωτερικό. Το πρόβλημά του είναι να δραστηριοποιείται νομίμως και με αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα».

Και ο κ. Αλεξανδρής κατέληξε:

«Το πρόβλημα των δικηγόρων είναι πρόβλημα επιβίωσης. Οι δικηγόροι έχουν πληγεί από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Όταν αφαιρείται το 72% του νόμιμου εισοδήματος των δικηγόρων με το νέο ασφαλιστικό νόμο είναι εντελώς προσχηματικό να λέμε ότι πλήττονται από την αγωνιστική κινητοποίηση του Δικηγορικού σώματος, διάρκειας μερικών μηνών, και όχι από την μέλλουσα και ισόβια εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Μπορεί ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ να επιβαρύνεται με ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις 14.000 ευρώ; Μπορεί να ασκήσει δικηγορία χωρίς να συμβαίνει τίποτα;».Σχόλια