Μητσοτάκης: Επιτέλους η Ευρώπη – και όχι μόνο η Ελλάδα – να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα

Μητσοτάκης: Επιτέλους η Ευρώπη – και όχι μόνο η Ελλάδα – να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα

Την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex, αλλά και περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι και σύνορα Ευρώπης – Τουρκίας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Λέσβο – όπου βρίσκεται από το πρωί, και μετά την επίσκεψή του σε πλοιάριο του Λιμενικού Σώματος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη της Frontex σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου, όπως είπε, «επιτέλους η Ευρώπη – και όχι μόνο η Ελλάδα – να μπορέσει να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα».

Ακόμη, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει περιορίσει το ρόλο του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ότι δεν του παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού, τονίζοντας ότι δίνουν έναν καθημερινό αγώνα, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με ανθρωπιά και αποφασιστικότητα.

Νωρίτερα, και μετά από επίσκεψή του στο πρώτο κέντρο υποδοχής προσφύγων – μεταναστών στη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης είχε επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για επιδείνωση του προβλήματος με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα ένα τεράστιο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση ασφάλειας. Ένα πρόβλημα, το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hotspots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αλλά όπως σημείωσε, «η κατασκευή των hotspots από μόνη της, δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα», καθώς «το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και χρειάζεται μια οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Χρειάζεται τα κράτη – μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι πρέπει και η ίδια η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ.Σχόλια