Μητσοτάκης: Συνένοχοι στη διάλυση της πατρίδας δεν θα γίνουμε – Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία και αναταραχή

Μητσοτάκης: Συνένοχοι στη διάλυση της πατρίδας δεν θα γίνουμε – Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία και αναταραχή

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στη συνεδρίαση του εκλογικού νόμου.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δημοκρατίας δεν πρέπει να προσκρούουν στο διαθλαστικό φακό της κομματικής ιδιοτέλειας» είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως κανείς πολίτης δεν έχει αυταπάτες για τους λόγους που έρχεται στη Βουλή ο εκλογικός νόμος. «Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γινόμαστε μάρτυρες ενός κυνικού τακτικισμού» είπε και πρόσθεσε:

«Προσπαθούν να καταρτίσουν τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνωρίζουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει συντριπτικά τις επόμενες εκλογές. Φέρνουν έναν εκλογικό νόμο που δεν αντιμετωπίζει τις αναγνωρισμένες παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Τα αντανακλαστικά της Βουλής των Ελλήνων θα αποτρέψουν την εφαρμογή αυτού του νόμου. Μία συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων θα σας αποτρέψει να φέρετε σε πέρας τα σχέδιά σας».

« Η απλή αναλογική είναι απειλή για την ίδια τη δημοκρατία» είπε στη συνέχεια και σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Αρκετή ζημιά έχετε κάνει κ. Τσίπρα στην οικονομία, δεν θα σας αφήσουμε να αλώσετε το υπόστρωμα της πολιτικής ζωής».

Στη συνέχεια έκανε μία ιστορική αναδρομή στις κυβερνήσεις που εξελέγησαν στη χώρα όποτε ίσχυσε το σύστημα της απλής αναλογικής λέγοντας πως η μέση ζωή τους ήταν έξι μήνες. «Η εφαρμογή της απλής αναλογικής καθιστά δύσκολο τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια, αναταραχή» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε διερωτώμενος:«

«Ποιος θα έρθει να επενδύσει όταν δεν γνωρίζει τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης;»

«Κανείς πρωθυπουργός από την παράταξη μας δεν σκέφτηκε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για το κομματικό όφελος. Σε μία εποχή που απαιτεί άμεσες αποφάσεις, η απλή αναλογική θα παράγει αστάθεια και βραχύβιες κυβερνήσεις. Η πολιτική διαδικασία θα ευτελιστεί σε ένα αλισβερίσι και πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να ράψουν κοστούμι ρυθμιστή στα συντρίμμια του πολιτικού σκηνικού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Είμαστε το κόμμα της υπευθυνότητας και συνένοχοι στη διάλυση της πατρίδας δεν θα γίνουμε. 200 ψήφους δεν θα βρείτε, ούτε θα βρίσκατε ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.Σχόλια