Μητσοτάκης: Στο προσφυγικό θα δοκιμαστούν οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μητσοτάκης: Στο προσφυγικό θα δοκιμαστούν οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «στο προσφυγικό θα δοκιμαστούν οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι απολύτως κρίσιμες για το αν η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αντιμετωπίσει, μέσα από τη συλλογική της ταυτότητα, μια κρίση που τελικά αφορά συνολικά όλη την Ευρώπη.

Αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να υποθέσουμε ότι η προβληματική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες πρέπει και μπορούν τα κράτη – μέλη να προωθούν σε εθνικό επίπεδο».

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα, χρειάζεται εθνική αντιμετώπιση και χρειάζεται ταυτόχρονα ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε εμείς να κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες, που έχουμε ως ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρώπης, εθνικά κυρίαρχο, και να μετακυλίουμε ευθύνες που αναντίρρητα έχει η Ευρώπη, στην Ευρώπη σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι της αναλογούν», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αντιμετώπιση, με άλλα λόγια του προβλήματος πρέπει να είναι και εθνική αλλά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έχω πει πολλές φορές -το επαναλαμβάνω και εδώ σήμερα- ότι τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν και στη χώρα μας και στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και μόνο η πολιτική θα τα λύσει. Μην περιμένουμε ότι υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις, οι οποίες θα έρθουν από τον ουρανό. Θα τα λύσει όμως τα προβλήματα η πολιτική, μόνο όταν αυτή εκφράζεται μέσα από πολιτικούς, οι οποίοι έχουν άποψη και με τους οποίος μπορεί να ξέρουν οι πολίτες αν συμφωνούν ή αν διαφωνούν», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γκι Φερχόφστατ, προέδρου της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τίτλο: «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού».Σχόλια