Μίζες στα Leopard 2: Συνέλαβαν τον σύμβουλο του Γ. Ζορμπά, διώξεις σε Ευσταθίου και άλλους δύο

Μίζες στα Leopard 2: Συνέλαβαν τον σύμβουλο του Γ. Ζορμπά, διώξεις σε Ευσταθίου και άλλους δύο

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος 4 προσώπων μεταξύ των οποίων και του κ. Πάνου Ευσταθίου καθώς και στη σύλληψη του κ. Π. K, στρατιωτικού και διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του κ. Γιώργου Ζορμπά, προχώρησαν οι Αρχές για ένα μέρος της υπόθεσης των Leopard-2. 

Από την έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, κ. Πόπης Παπανδρέου και κ. Αντώνη Ελευθεριάνου εντοπίστηκαν τα ίχνη που άφησε μίζα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ η οποία αφού πρώτα ταξίδεψε σε offshore εταιρείες της Βρετανίας και των Βρετανικών Νήσων, κατέληξε σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στην Ελβετία. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση του ereportaz.gr που πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλύψει ότι έρχεται «τσουνάμι» εξελίξεων και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Διαβάστε εδώ. 

Οι δικαστικές εξελίξεις προέκυψαν μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κ. Ράικου για την διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης σχετικά με την τεράστια προμήθεια των Leopard 2 και HEL στο πλαίσιο της σύμβασης 016/03. Πρόκειται για ένα από τα πιο δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους 1, 7 δισ. ευρώ που διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη με τους δικαστικούς λειτουργούς να τα χαρακτηρίζουν το ίδιο  ογκώδη με τις υποθέσεις των υποβρυχίων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αξιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία, τα οποία παρασχέθηκαν από τον Ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Μαλλή και αναλύθηκαν από έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι προσφέρουν τη συνδρομή τους στις δικαστικές αρχές.

Οι Offshore τους Ευσταθίου

eustathiou

Από την έρευνα προέκυψε ότι με υπόδειξη του αντιπροσώπου στην Ελλάδα της εταιρίας RHEINMETALL DEFENCE ELEKTRONICS του Πάνου Ευσταθίου εκταμιεύθηκε ποσό μίζα ύψους 5 εκ.  ευρώ. Ένα μικρό μέρος του ποσού παρέμεινε στην Ελλάδα ως αμοιβή του αντιπροσώπου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μ. Βρετανία όπου έδρευε εταιρία συμφερόντων του ιδίου με την οποία φαίνεται να είχε συνάψει σύμβαση για την παροχή συμβουλευτικού έργου. Στην ουσία όμως σύμφωνα πάντα με τις αρχές ήταν μια εταιρία  «φάντασμα»  η οποία δεν είχε καν υπαλλήλους.

Στη συνέχεια και πάλι με εντολή του κ. Ευσταθίου μεταφέρθηκαν χρήματα σε λογαριασμό της άλλης εταιρίας που έδρευε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους η οποία υποτίθεται ότι παρείχε το ίδιο έργο. Ακολούθως τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς που διατηρούσε σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελβετίας και από εκεί σε λογαριασμούς των υπόλοιπων κατηγορούμενων .

Από την έρευνα προέκυψε ότι τόσο οι στρατιωτικοί δεν είχαν καμία νόμιμη συνεργασία με την RHEINMETALL ενώ είχαν εμπλοκή με την ιδιότητά τους ως Αξιωματικούς του Στρατού στην προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος. όπως διαπιστώθηκε το συγκεκριμένο σχήμα επινοήθηκε με σκοπό τη συγκάλυψη των οποίων παράνομων πληρωμών πραγματοποιήθηκαν ενώ χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα όπως η μεταφορά εμβασμάτων σε Offshore (IRON Ελλάς και Tredeco) που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και στην επίκληση ψευδών ή ανύπαρκτων συμφωνιών.

Με τον τρόπο αυτό έλαβαν οι αξιωματικοί ποσά από 400.000 έως 3 εκ τα οποία εντοπίσθηκαν και θα ασκηθούν διώξεις. Ειδικότερα για τον συλληφθέντα αξιωματικό… σύμβουλο του κ. Ζορμπά εντοπίστηκε έμβασμα 3 εκ. Ήδη η σύλληψή του έχει προκαλέσει αίσθηση σε στρατιωτικούς κύκλους και όχι μόνο ενώ δικαστικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τις συγκεκριμένες διώξεις ως ένα μικρό τμήμα της πολύπλοκης έρευνας που διενεργείται για τα Leopard 2. Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν η υπόθεση είναι ανοικτή για όλους και καθημερινά εισρέουν νέα στοιχεία.

 Σχόλια