Μνημόνιο & προσφυγικό επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Μνημόνιο & προσφυγικό επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Επί 50 λεπτά συνομίλησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση εστιάστηκε στις επιχειρησιακές, νομικές και οικονομικές προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα, που θα συζητηθούν σήμερα το βράδυ από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ροές μετανάστευσης που αποτελούν ένα πρόβλημα της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κατά τη συνάντηση των δύο αρχηγών συζητήθηκε και το ελληνικό πρόγραμμα, και εξετάστηκαν τα σημεία που ανέφερε το συγχαρητήριο γράμμα που έστειλε ο κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση ήταν παρόντες από την ελληνική πλευρά, εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Ιωάννης Μουζάλας, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.Σχόλια