Μόλις 30 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στα νησιά του Αιγαίου, το τελευταίο 24ωρο

Μόλις 30 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στα νησιά του Αιγαίου, το τελευταίο 24ωρο

Μόλις 30 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα αποβιβάσθηκαν οκτώ μετανάστες στη Λέσβο, 22 στη Σάμο, ενώ κανένας δεν αποβιβάσθηκε στη Χίο. Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 430 προσφύγων στη Λέσβο, 204 στη Σάμο και 13 στη Χίο. Στο σύνολό τους, διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3652. Στη Χίο 1815. Και στη Σάμο 527. Να τονίσουμε ότι στα παραπάνω στοιχεία καταγεγραμμένων στα χοτ σποτ συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 800 άτομα, μέλη ευάλωτων καταγεγραμμένοι στη δύναμη του χοτ σποτ της Μόριας διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Άλλοι 550 από τους καταγεγραμμένους στη δύναμη του χοτ σποτ της Χίου διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας στην τάφρο του κάστρου της πόλης της Χίου. Όλοι οι παραπάνω είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άνθωποι με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

Σχόλια