Μόνο στην Ελλάδα: Στην εταιρεία που υποτίμησε το Ελληνικό δίνουν και την μελέτη για τον ΟΛΠ

Μόνο στην Ελλάδα: Στην εταιρεία που υποτίμησε το Ελληνικό δίνουν και την μελέτη για τον ΟΛΠ

Του Πέτρου Κουσουλού 

Στην γνωστή εταιρεία Αmerican Appraisal Hellas ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ την αποτίμηση του ΟΛΠ.

Προφανώς οι επικεφαλής του Ταμείου και προφανώς ο πρόεδρός του, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρείχε η εν λόγω εταιρεία στην αποτίμηση του Ελληνικού.

Προφανώς για το ΤΑΙΠΕΔ δεν παίζουν κανένα ρόλο τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων (Αναματερού και Μελά) τα οποία αποτελούν και τον κορμό της δικογραφίας που χειρίζεται ο εισαγγελέας, κ. Ιωάννης Δραγάτσης που διερευνά την ιστορία μεταβίβασης του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development. 

Τα πορίσματα που είχε αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα του ereportaz (διαβάστε εδώ) είναι πραγματικά κόλαφος. Κάνοντας φύλλο και φτερό οι δυο πραγματογνώμονες τον φάκελο της μεταβίβασης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η American Appraisal Hellas υποτίμησε (από δυο μέχρι και πέντε φορές) την αξία του ακινήτου. Οι κ.κ. Αναματερός και Μελάς εντόπισαν πλήθος εκτιμητικών λαθών που οδήγησαν στην πραγματοποίηση μιας ιδιωτικοποίησης-φιάσκο η οποία μάλιστα τότε είχε καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια οι καιροί άλλαξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και οι αντιδράσεις «κάμφθηκαν». Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε ακόμη και σε κυβερνητικά στελέχη μια πρόσφατη συνέντευξη του κ. Πιτσιόρλα ο οποίος παρέβλεψε την ύπαρξη πολυσέλιδων πορισμάτων και ουσιαστικά τα είδε όλα μια χαρά στην περίπτωση του Ελληνικού και της American Appraisal. 

πιτσιορλας

H συνέντευξη- δημόσια τοποθέτηση του κ. Πιτσιόρλα ο οποίος τοποθετήθηκε στην συγκεκριμένη θέση για να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια περιουσία και να την αξιοποιεί προβλήθηκε από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ που περιέργως είχαν ξεχάσει να αναφερθούν στα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας.

Έτσι τώρα το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά ακάθεκτο και επιλέγει την ίδια εταιρεία για τον ΟΛΠ. Η είδηση έχει ως εξής: «Η American Appraisal Hellas από κοινού με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιλεγεί ως δεύτερος ανεξάρτητος αποτιμητής στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, όπως γνωστοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ».

Αναμένεται απλά να διαπιστωθεί εάν και η νέα εκτίμηση θα είναι το ίδιο «επιτυχής» με την προηγούμενη. 

 

 Σχόλια