Μουζάλας: Η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες δύσκολες ώρες

Μουζάλας: Η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες δύσκολες ώρες

Ότι «η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες δύσκολες ώρες» προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρουμε».

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, η Σύνοδος έληξε χωρίς συμπεράσματα, και με την Αυστρία να εμμένει στη στάση της, παρά το ότι η πλειονότητα των κρατών -μελών ήταν εναντίον των μονομερών ενεργειών.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι η Ελλάδα ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας, και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειονότητα των χωρών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος».

«Η Αυστρία μπορεί να κατανοήσει την ένταση στην Ελλάδα, καθώς αυξήθηκε η πίεση για να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών» δηλώνει από την πλευρά της η αυστριακή κυβέρνηση απαντώντας στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη από την Αθήνα.Σχόλια