Μουζάλας: Η Τουρκία δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για το προσφυγικό

Μουζάλας: Η Τουρκία δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για το προσφυγικό

Ότι η Άγκυρα δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να εφαρμόσει τα μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας με την ΕΕ αναφορικά με το προσφυγικό, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη Deutsche Welle.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας επαίνεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός στη συνέντευξή του στη Deutsche Welle ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να στεγάζει μεγάλο αριθμό μεταναστών και λόγω της τουρκικής στάσης: «Όχι μόνο τα δίκτυα των διακινητών εξακολουθούν να λειτουργούν και να στέλνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο θέμα των επανα-προωθήσεων μεταναστών που έχουν έρθει από την Τουρκία. Η τουρκική δέσμευση σχεδόν δεν εφαρμόζεται καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε τις τελευταίες 15 ημέρες 130 επανα-προωθήσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει από την Τουρκία 30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η αναλογία αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί ώστε οι επιστροφές να γίνονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς», συνέχισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι το προσφυγικό συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο ξεκινά μεν στην Ελλάδα, όμως απλώνεται στη συνέχεια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και για αυτόν το λόγο το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα όχι μόνο επιθυμεί τη συμβολή της Frontex, αλλά υποστηρίζει και τη σύσταση μιας ευρωακτοφυλακής.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση είχε ζητήσει 1800 άτομα της Frontex να έρθουν στην Ελλάδα και ως σήμερα, και μετά από αρκετό διάστημα, έχουν έρθει μόλις 900. Από τα σκάφη της Frontex που έχουν ζητηθεί, δεν έχει έρθει ούτε το ένα τρίτο. Τα χρήματα για την προμήθεια 100 ηλεκτρονικών μηχανημάτων αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac εγκρίθηκαν από την ΕΕ μετά από 5 μήνες. Μόνο η Γερμανία ανταποκρίθηκε νωρίτερα και έστειλε 25 μηχανήματα.

«Είναι όμως μόνο η ΕΕ που παρουσιάζει ελλείψεις;», ρωτήθηκε ο κ. Μουζάλας και απάντησε «σαφώς όχι», φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία των hotspots, των κέντρων καταγραφής και κατανομής των προσφύγων.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε καθυστερήσει να τελειώσουμε τα hotspot. Αλλά αυτό δε θα έπρεπε να το δει κανείς σαν άλλοθι για να κουνά το δάχτυλο και να τιμωρήσει την Ελλάδα. Αντίθετα θα έπρεπε να το δει ως μια αφορμή για να βοηθήσει. Από την πλευρά της Γερμανίας έχουμε πάρει μεγάλη βοήθεια. Και από την πλευρά της ΕΕ αρχίζουμε να παίρνουμε και οικονομική και υλική βοήθεια. Αλλά είναι πάντα λιγότερη από αυτή που χρειαζόμαστε», υποστήριξε.

Αναφορικά με το αίτημα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι πρόκειται για ένα «θαυμάσιο παραμύθι που χρησιμοποιείται κατά κόρον με έναν τρόπο λαϊκίστικο και ξενοφοβικό».

Όπως επεσήμανε, βάση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού αλλά και ελληνικού δικαίου «ο μόνος τρόπος να φυλάσσονται είναι να διασώζεις τους ανθρώπους που είναι μέσα στις βάρκες. Αυτό κάνουμε στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει περίπου 150.000 διασώσεις και είμαστε περήφανοι που προστατεύουμε με αυτό τον τρόπο τα σύνορα της Ευρώπης και την αξιοπρέπεια της».

Ερωτηθείς, τέλος, για τη γερμανική στάση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι με την πολιτική του το Βερολίνο και ειδικά η καγκελάριος υπηρετούν τους αρχικούς στόχους και σκοπούς της ίδρυσης της ΕΕ.

«Η πολιτική της κ. Μέρκελ είναι μια πολιτική η οποία επιλέγει για την Ευρώπη το δρόμο του Διαφωτισμού και Ρομαντισμού, ενάντια σε μια άλλη πολιτική που θέλει να οδηγηθεί η Ευρώπη στον Μεσαίωνα. Σαφέστατα η κ. Μέρκελ και η Γερμανία έχουν παίξει μέχρι τώρα ένα θετικό ρόλο στο να περάσει όλο αυτό το τεράστιο προσφυγικό κύμα χωρίς βαρείς τραυματισμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, της δημοκρατίας και της ασφάλειας επίσης», τόνισε.Σχόλια