Μουζάλας: Μάξιμουμ 2.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κρήτη

Μουζάλας: Μάξιμουμ 2.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κρήτη

Για μεταφορά στην Κρήτη 2.000 προσφύγων από την υπόλοιπη Ελλάδα μίλησε ο αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές για μεταφορά 3.000 μεταναστών από τη Γερμανία μιλώντας για χυδαίο λαϊκισμό. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου «οικειοθελούς κράτησης» στην Αμυγδαλέζα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η Αμυγδαλέζα δεν έχει κλείσει ποτέ.

prosfyges mesogeios

Σχετικά με τη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κρήτη παρατήρησε πως «τίποτε πιο φανερό από αυτό (τη σύσκεψη) δεν υπήρξε». «Πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο Ηρακλείου και επειδή ήταν τουριστική περίοδος τον παρακάλεσα να κάνουμε μια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων δήμων για να συζητήσουμε αυτό που συζητάμε: Πώς στη δεύτερη φάση θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων όσο πιο ισομοιρασμένα γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Ήταν εξαιρετική σύσκεψη πήρα κι εγώ απαντήσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

avgenakis

Ο Γιάννης Μουζάλας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη για τις δηλώσεις του: «Ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να μοιραστούν παντού οι μετανάστες; πρέπει να τους έχει όλους ο Τζιτζικώστας, ο Αγαπητός, ο Μπακογιάννης; Ο κ. Τζιτζικώστας έχει 40% των προσφύγων στην περιφέρειά του… Βάλανε γερές πλάτες και είναι ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρέπεμψε και σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το θέμα.

Τόνισε ότι ζητεί συγγνώμη που δεν ζήτησαν να παρευρεθούν άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης, όπως ο δήμαρχος Χερσονήσου, στη σύσκεψη που έγινε, αλλά αποσαφήνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση.

«Πολλοί δήμοι λένε ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε σε έναν άλλο δήμο» σχολίασε σκωπτικά. «2.000 μάξιμουμ θα πάνε για την Κρήτη εφόσον χρειαστεί οι πόροι έχουν βρεθεί με χρηματοδότηση από κυβέρνηση και μέρος της από ΕΕ… Στη Θήβα θα πάνε 1.000 μετανάστες… Ο πανικός δημιουργεί λαϊκισμό που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που φοβούνται» παρατήρησε.

Σχετικά με την  Αμυγδαλέζα

Σε ό,τι αφορά την Αμυγδαλέζα ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κλείσει ποτέ… ήταν τόσο παραμελημένη που χρησιμοποιούνταν ένα μικρό κομμάτι». Όπως εξήγησε, ανασκευάζεται μικρό κομμάτι της δομής που μπαίνει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Γραφείου Μετανάστευσης για οικειοθελή μεταφορά των μεταναστών στις πατρίδες τους. «Είναι μερικές εκατοντάδες ανά εβδομάδα, όχι χιλιάδες, πρέπει να είναι υπό κράτηση ώστε να είναι περιφρουρούμενοι είναι ειδική κατάσταση» διευκρίνισε.

amygdaleza

«Χυδαίος λαϊκισμός»

Ενώ όσον αφορά στις πληροφορίες για μεταφορά ακόμη 3.000 μεταναστών από τη Γερμανία, ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για «χυδαίο λαϊκισμό που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε αντεθνική στάση».

Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας πως είχε συνάντηση με τον ομόλογο του γερμανό υπουργό Εσωτερικών Λότερ Ντε Μεζιέρ στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό, και στο Σεπτέμβριο θα πάω στη Γαλλία γι’ αυτό το πράγμα» σχολίασε, προσθέτοντας ότι για το θέμα διαμορφώνεται επιτροπή με Γαλλία, Μάλτα και άλλες χώρες.

Πιέζουμε για να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά και η Τουρκία πρέπει να καλύψει τις προϋποθέσεις. «Αν δεν υπήρχε η συμφωνία θα είχαμε άλλους 200.000 πρόσφυγες και θα δοκιμαζόμασταν σκληρά» επανέλαβε.

 Σχόλια