Μουζάλας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί ο επιμερισμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Μουζάλας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί ο επιμερισμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις στις περιφέρειες όλης της χώρας. Όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, εκεί θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και στη συνέχεια «πάρα πολλοί από αυτούς θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.

«Εμείς ως χώρα θα δεχτούμε τους πρόσφυγες που μας αναλογούν, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας «εξέφρασε το δίκαιο παράπονο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού μοιράστηκε ανισόρροπα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία».

«Όπως ξέρετε, το πρόβλημα στην Ειδομένη δημιουργήθηκε μέσα σε 20 μέρες, ο πληθυσμός που δεχτήκαμε σε 20 μέρες ήταν σαν να δεχόταν η Γερμανία σε 20 μέρες 580.000. Χρειάστηκε να φτιάξουμε προσωρινές εγκαταστάσεις, εν γνώσει μας ότι μερικές από αυτές δεν είναι καλές», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την πλευρά του, ζήτησε από τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε «να μη μεταφερθεί, ουσιαστικά, η Ειδομένη στη Θεσσαλονίκη».

«Δεν μπορεί άλλο η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει το 70% του βάρους του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικότερο και καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης με λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι να είναι όλοι συγκεντρωμένοι στη βόρεια Ελλάδα».Σχόλια