12:24 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Μουζάλας: Μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών τα περί εξόδου από τη Σένγκεν - Δεν υφίσταται κανένας λόγος αποπομπής της Ελλάδας

Μουζάλας: Μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών τα περί εξόδου από τη Σένγκεν - Δεν υφίσταται κανένας λόγος αποπομπής της Ελλάδας

Στα περί αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του σήμερα στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

«Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν» και ότι «δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε μέρος σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών που δεν οδηγεί πουθενά και δε φέρνει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μία Ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη» από ποτέ, επεσήμανε ο ίδιος, και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση, καθώς και τα μέτρα για τη βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά, αλλά τόνισε ότι το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου θα έχουν τεθεί σε λειτουργία. Πρόσθεσε επίσης, ότι με τις επιπλέον 100 συσκευές EURODUC που έλαβε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, λαμβάνονται πλέον δακτυλικά αποτυπώματα από το 80-90% των μεταναστών. Όπως εξήγησε, οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στον αργό ρυθμό παροχής βοήθειας, αλλά και στη διαδικασία μετεγκατάστασης, η οποία δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με βάση το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. «Φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας πολύ καλά, καθώς και την υπερηφάνεια της Ευρώπης, σώζοντας ανθρώπους», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον κ. Μουζάλα στο Άμστερνταμ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, τόνισε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια τόσο για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, όσο και για την καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς τα θαλάσσια σύνορα, λόγω της κοντινής απόστασης των ελληνικών νησιών από τα τουρκικά παράλια, και όχι μόνο.

Ακόμη, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη διαδικασία επανεισδοχής, λέγοντας ότι μετά από πολλά χρόνια ετέθη σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για επιστροφές μεταναστών, και ότι μέσα σε τρεις μήνες μόνο 80 μετανάστες εστάλησαν στην Τουρκία.

«Σε ό,τι αφορά στις επιστροφές μεταναστών στο Μαρόκο και το Πακιστάν, εκεί τα αποτελέσματα είναι μηδενικά», συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας