Μουζάλας: Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια

Μουζάλας: Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια

Τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε από φιάλη υγραερίου έχασαν τη ζωή τους μιας 60χρονη γυναίκα και ο εξάχρονος εγγονός της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά μία ακόμη γυναίκα, 30 ετών, και το τετράχρονο παιδί της, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής πρόκειται, όπως αναφέρει ο υπουργός, για ένα ατυχές περιστατικό, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε ύστερα από χρήση φιαλιδίου εντός σκηνής που διέμενε οικογένεια προσφύγων.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας εκτός δομής, ενώ αεροπλάνο τύπου C-130 μετέβη στη Λέσβο για μεταφορά των τραυματιών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Μιλώντας σχετικά, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε την ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο για τα νησιά καθώς έχει εγκλωβιστεί σ’ αυτά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες των νησιών που έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία να συνεχίσουν να το κάνουν συμβάλλοντας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να αποσυμφορηθεί η ένταση στις περιοχές.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας ζητεί από τα Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλλει στην διαδικασία του relocation, και από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας.Σχόλια