1:49 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μπορούν να είναι “φίλοι” στο Facebook δικαστές με δικηγόρους που δικάζουν υποθέσεις τους!

Μπορούν να είναι “φίλοι” στο Facebook δικαστές με δικηγόρους που δικάζουν υποθέσεις τους!

Τη δικαστική απενεχοποίηση των σχέσεων στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ δικαστών και δικηγόρων, οριοθέτησε Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθαρίζοντας πως είναι τελείως διαφορετική η παραδοσιακή φιλία μεταξύ ανθρώπων και η μορφή της «φιλίας» στο Facabook. Μάλιστα με αυτό το σκεπτικό απέρριψε αίτημα εξαίρεσης δικαστή ο oποίος ήταν φίλος στα social media με έναν δικηγόρο.

Την εξαιρετικά σημαντική αυτή απόφαση εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα των ΗΠΑ , το οποίο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν είναι απαραίτητο να εξαιρούνται δικαστές από δίκες, στις οποίες είναι «φίλοι» του Facebook με τους δικηγόρους που εμπλέκονται στις υποθέσεις.

Στην απόφαση, όπως αναφέρει το lawspot ο δικαστής Charles Canady αναφέρθηκε τις διαφορές μεταξύ των σχέσεων στο Facebook και των άλλων μορφών φιλίας.

«Ένας φίλος στο Facebook μπορεί να είναι ή να μην είναι φίλος με την παραδοσιακή έννοια της λέξης», σημειώνει ο Canady εκ μέρους της πλειοψηφίας (4 έναντι 3).

Δεν πρόκειται για την παραδοσιακή φιλία

«Η «φιλία στο Facebook» δεν ισοδυναμεί με την παραδοσιακή φιλία. Η δημιουργία μιας φιλίας στο Facebook δεν σηματοδοτεί αντικειμενικά την ύπαρξη της αγάπης και της εκτίμησης που εμπλέκονται σε μια παραδοσιακή φιλία. Σήμερα είναι κοινώς κατανοητό ότι η «φιλία» του Facebookυπάρχει σε ένα ακόμα ευρύτερο φάσμα από την παραδοσιακή φιλία».

Η μειοψηφία στην απόφαση του Δικαστήριο σημείωσε από την πλευρά της ότι το δικαστήριο θα πρέπει να υιοθετήσει έναν «αυστηρό κανόνα» που θα απαιτεί από τους δικαστές να απομακρύνονται από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται δικηγόροι με τους οποίους είναι φίλοι στο Facebook.

Να σταματήσουν

«Το συμπέρασμα είναι ότι, λόγω της απροσδιόριστης φύσης τους και της πραγματικής πιθανότητας παρατυπίας, οι «φιλίες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ δικαστών και δικηγόρων που παρίστανται στο δικαστήριο δεν θα πρέπει να επιτρέπονται», σημειώνει η δικαστής Barbara Pariente.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από αίτημα που υπέβαλε μία δικηγορική εταιρεία σε υπόθεση που αφορούσε έναν πρώην εντολέα της (μία αυτοκινητοβιομηχανία) σχετικά με αμοιβές δικηγόρων, απάτη και αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων.

Η δικηγορική εταιρεία ζήτησε την εξαίρεση της δικαστή Beatrice Butchko, επειδή ήταν φίλη στο Facebook με τον δικηγόρο Israel Reyes, ο οποίος προσλήφθηκε για να εκπροσωπήσει ένα στέλεχος της αντιδίκου εταιρείας στην υπόθεση.

Η άρνηση της Butchko να παραιτηθεί οδήγησε την υπόθεση στο Εφετείο και εν συνεχεία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Maury Udell, δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας, δήλωσε πως δεν υποστηρίζει πως οι δικαστές δεν μπορούν να είναι στο Facebook, όμως δεν θα πρέπει να είναι φίλοι με δικηγόρους που εμφανίζονται ενώπιόν τους, καθώς επηρεάζει την αντίληψη δίκαιης δίκης.

Η πλειοψηφία των δικαστών ωστόσο προέβη σε μία αναλυτική σύγκριση των φιλικών εντός Facebook και των άλλων μορφών σχέσεων. «Με λίγα λόγια, το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει μια «φιλία» στο Facebook δεν παρέχει καμία σημαντική πληροφορία σχετικά με τη φύση οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ των εμπλεκόμενων «φίλων».

Κανένας εύλογα συνετός άνθρωπος δεν θα φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να λάβει μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη βασιζόμενος αποκλειστικά στο γεγονός ότι ένας δικαστής και ένας δικηγόρος που εμφανίζεται ενώπιόν του είναι φίλοι στο Facebook, με μια σχέση απροσδιόριστου χαρακτήρα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

Να μην έχουν λογαριασμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι o Jorge Labarga, μέρος της πλειοψηφίας στην απόφαση, προέτρεψε τους δικαστές να μην έχουν λογαριασμούς στοFacebook.

«Αναγνωρίζω ότι σε αυτή την εποχή, το Facebook μπορεί να είναι το κύριο μέσο που χρησιμοποιούν κάποιοι δικαστές για να μένουν σε επαφή με τα μέλη της οικογένειας, τους πραγματικούς φίλους ή τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν επανασυνδεθεί μετά από πολλά χρόνια. Αν συμβαίνει αυτό, τότε τουλάχιστον οι δικαστές θα πρέπει να επανεξετάσουν προσεκτικά τους λογαριασμούς τους στο Facebook και να περιορίσουν τις «φιλίες» τους μόνο αυτά τα άτομα», κατέληξε ο Labarga.

 

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας