Ν.Δ.: Παιδική χαρά το mail Χαρδούβελη σε σχέση με το μνημόνιο του Αλ. Τσίπρα

Ν.Δ.: Παιδική χαρά το mail Χαρδούβελη σε σχέση με το μνημόνιο του Αλ. Τσίπρα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς ασκούν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «παιδική χαρά» το e-mail Χαρδούβελη σε σύγκριση με το «3ο μνημόνιο του Αλ. Τσίπρα».

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ. «το 3ο μνημόνιο Τσίπρα συνοδεύεται από επώδυνα, υφεσιακά, μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα μισά περίπου είτε ψηφίσθηκαν ήδη τον Ιούλιο, είτε συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η συγκυβέρνηση, καθώς απαιτήθηκαν από τους εταίρους μας της ΕΕ και του ΔΝΤ ως ‘προαπαιτούμενες δράσεις’ (prior actions) για να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τη συγκυβέρνηση και να επέλθει η συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Οι ίδιοι παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αντί να χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση το e-mail Χαρδούβελη, έχασε 6 μήνες, προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης, στάση πληρωμών, εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλλε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και επανέφερε την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση και από τα πλεονάσματα στα ελλείμματα».

«Τελικά, μετά από παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς μηνών και μετά από ένα ανεκδιήγητο ΄δημοψήφισμα-παρωδία΄, σε κρίση πανικού μπροστά στην εθνική καταστροφή που θα ερχόταν με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ, ΄συνθηκολόγησε άνευ όρων΄ στη σύναψη ενός 3ου, επώδυνου, Αριστερού Μνημονίου, με νέα δανεικά έως 86 δισ. ευρώ που εκτοξεύουν το δημόσιο χρέος και παρατείνουν την κηδεμονία της χώρας για πολλά χρόνια», προσθέτουν οι κύκλοι της Ν.Δ.

«Το 3ο ‘μνημόνιο Τσίπρα’, δεν χρειάζονταν. Έγινε αναπόφευκτο από τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης», υποστηρίζουν τα  στελέχη της Ν.Δ. σημειώνοντας ενδεικτικά οτι «μόνο από τους εγκληματικούς χειρισμούς της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χάθηκαν 50 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ περίπου από την πλήρη απαξίωση του χαρτοφυλακίου συστημικών τραπεζών του ΤΧΣ και άλλα 25 δισ. ευρώ από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (σε μόλις 15 μέρες), που δημιουργήθηκαν μετά την αψυχολόγητη απόφαση για τη διενέργεια του ‘δημοψηφίσματος-παρωδία’».

Σύμφωνα με τα στελέχη της Λ. Συγγρού, τα μέτρα του «μνημονίου Τσίπρα» είναι 12 φορές περισσότερα σε σχέση με τα μέτρα του e-mail Χαρδούβελη, το οποίο, όπως θυμίζουν, αποτέλεσε «την προεκλογική σημαία του κ. Τσίπρα». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι τα τελευταία «διότι με μία κυβέρνηση που παραπαίει από τις εσωτερικές της αντιφάσεις, που εκλέχθηκε και συνεχίζει να κυβερνά μόνο με ψέματα, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σχόλια