Ν. Κοτζιάς: Αυστρία και Ελλάδα είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

Ν. Κοτζιάς: Αυστρία και Ελλάδα είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

Η Αυστρία και η Ελλάδα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι και πρέπει να συνεννοηθούν για την εξεύρεση από κοινού μίας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και όχι μίας λύσης με την οποία ο ένας θα θέλει να επιβάλλεται στον άλλο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη της Βιέννης με θέμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών είχαν συγκαλέσει τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της, τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βιέννη και κριτική της ελληνικής κυβέρνησης με κορύφωση της στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, όσο και με την ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

Στη συνέντευξή του στην Αυστριακή Τηλεόραση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Βιέννη χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μήνες μία φρασεολογία εναντίον της Ελλάδας «που δεν είναι και η ωραιότερη στον κόσμο», και η ίδια δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προχώρησε σε μέτρα «για να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι αλλά για ανθρώπους, για το μέλλον χωρών και για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ως προς την ίδια τη Διάσκεψη της Βιέννης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως πρόκειται για κάτι που παραβιάζει όλες τις συνθήκες της Ε.Ε., και που ο ίδιος επισήμανε στον Αυστριακό ομόλογό του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη έχουν την ψευδαίσθηση πως αν κλείσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα όπου θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αλλά θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Ωστόσο η αλήθεια είναι, επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός, πως μπορεί μεν να υπάρξει κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση –και για να μην επέλθει αυτή, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα–, όμως οι πρόσφυγες δεν θα σκεφθούν όπως σκέπτονται κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη, πως δηλαδή εφόσον δεν μπορούν να περάσουν από την Ελλάδα θα επιστρέψουν στις χώρες τους. Αντίθετα οι πρόσφυγες θα σκεφθούν να βρουν άλλους δρόμους για να έλθουν στην Κεντρική Ευρώπη, πρόσθεσε.


Σχόλια