Ν. Κοτζιάς: Υπήρξε πολλαπλή παραβίαση του διεθνούς νόμου από την ΠΓΔΜ

Ν. Κοτζιάς: Υπήρξε πολλαπλή παραβίαση του διεθνούς νόμου από την ΠΓΔΜ

Tην άποψη ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας χρειάζεται χρόνο για να κριθεί, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας ότι θα πρέπει να προωθείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στα Σκόπια για το κλείσιμο των συνόρων, ενώ εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η πΓΔΜ «παραβίασε πολλαπλώς τον διεθνή νόμο», προσθέτοντας ότι «της συστήσαμε να αναλογιστεί τι κάνει και τι συνέπειες θα έχει αυτό στις μελλοντικές σχέσεις της με το ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα». «Ευθύνες έχουν και εκείνα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που παρά την παρουσία τους στην ΠΓΔΜ δεν την απέτρεψαν από αυτή τη συμπεριφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το προσφυγικό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ευκαιρία για την στενότερη συνεργασία με Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας ότι στο εν λόγω ζήτημα «οι συσχετισμοί ισχύος είναι διαφορετικοί καθότι σ’ αυτό κυριαρχούν η γεωπολιτική και οι ροές ανθρώπων», σε αντίθεση με ότι ισχύει για τα οικονομικά ζητήματα της Ευρωζώνης.

Σχόλια