Ν. Κοτζιάς: Το διεθνές δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, τα κριτήρια επίλυσης των θεμάτων Ελλάδας-Αλβανίας

Ν. Κοτζιάς: Το διεθνές δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, τα κριτήρια επίλυσης των θεμάτων Ελλάδας-Αλβανίας

Τη βούληση τους για την επίλυση των ελληνοαλβανικών προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό προς όφελος των δύο χωρών, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Αλβανίας Ντίτμιρ Μουσιάτι.

«Βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για αναζήτηση λύσεων σε αυτά που αποτελούν κοινά μας συμφέροντα και για την προώθηση λύσεων σ’ αυτά που αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε πως «έχουμε βρει κοινούς κώδικες συζήτησης-κριτήρια για την επίλυση των προβλημάτων». «Τα κριτήρια είναι το διεθνές δίκαιο, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ανάγκες των λαών μας και των χωρών μας», αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πνεύμα, επισήμανε πως «πρέπει να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τη σημασία και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς επίσης και για τη σημασία των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα και αποτελούν, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, μια γέφυρα φιλίας και κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.Σχόλια