Ν. Τόσκας: Η αστυνομία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κυματοθραύστης ή καταλύτης πολιτικών εξελίξεων

Ν. Τόσκας: Η αστυνομία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κυματοθραύστης ή καταλύτης πολιτικών εξελίξεων

Οι αστυνομικοί ενήργησαν σύμφωνα με το σχέδιο, επέδειξαν αυτοσυγκράτηση, δεν αντιμετώπισαν τους αγρότες ως εχθρούς, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη «Real News», αναφορικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, των οποίων η εμφανής «έλλειψη ενιαίου συντονιστικού κέντρου επέτρεψε ενέργειες είτε ανεξέλεγκτες είτε καθοδηγούμενες από ακροδεξιούς κύκλους», όπως σημειώνει.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω της συσσώρευσης των στρεβλώσεων από την «έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού στην αγροτική πολιτική», και «κάποιων υποκινήσεων» αλλά εστιάζει το πρόβλημα «στην κακή αντίληψη της πραγματικότητας περί των ουσιαστικών αναγκών και των προοπτικών της χώρας μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη πρόθεση κάποιων να φέρουν σε αντιπαράθεση την Αστυνομία με τα κινήματα, διευκρινίζει: «Ο ρόλος μας δεν είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με ομάδες αλλά να αφήσουμε την κοινωνική εξέλιξη των διαφόρων ομάδων, γιατί τα διάφορα κινήματα και τα διάφορα κόμματα είναι προϊόντα ανάγκης και μόνον τότε επιτυγχάνουν». Άλλωστε, τονίζει, «ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι ούτε πρέπει να είναι ο κυματοθραύστης ή ο καταλύτης πολιτικών εξελίξεων».

Ξεκαθαρίζει ότι στους ρόλους της αστυνομίας δεν περιλαμβάνεται η επίλυση προβλημάτων της κυβέρνησης, λέγοντας: «Προσπαθούμε, με κλίμα ήπιο αλλά και αποφασιστικό, με γραμμές και κανόνες να αναμορφώσουμε την Αστυνομία κάνοντάς την πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη, ο οποίος έχοντας «τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης, να μην επιβαρύνεται και με καταστολή όπου δεν χρειάζεται.

Ο κ. Τόσκας εκφράζει συμπάθεια προς τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σημειώνοντας ότι παράλληλα απαιτείται και «ρεαλισμός στη σκέψη ως προς τις οικονομικές δυνατότητες» ενώ για την ύπαρξη ή μη ευθυνών και την απόδοσή τους, ο ίδιος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη αναφέροντας ότι «απέναντι στην κοινωνία και την κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες έχω εγώ».

 Σχόλια