Ν. Βούτσης: Υποκριτική η α λα καρτ επίκληση των κανόνων από κάποιους στην Ευρώπη

Ν. Βούτσης: Υποκριτική η α λα καρτ επίκληση των κανόνων από κάποιους στην Ευρώπη

Στην ιδιαίτερη κρισιμότητα του προσφυγικού ζητήματος που μαζί με την κρίση χρέους αποτελούν κορυφαία και κομβικής σημασίας θέματα, όχι μόνο για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή ήπειρο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Οι εργασίες του φόρουμ ξεκίνησαν το πρωί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε, μεταξύ άλλων, «τις σοβαρές ευθύνες της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε» στη γένεση και στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επί της ουσίας βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης, όμως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υπέρβασή της».

«Οι αξίες της Ευρώπης αναβαπτίστηκαν μέσα από την υπομονή, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια που επέδειξε ο ελληνικός λαός στη δραματική εμπειρία του μέσα από δύο ταυτόχρονες κρίσεις. Αυτή της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτή της αιφνίδιας και υπέρμετρης, για τα δεδομένα ενδεχομένως συνολικά της Ευρώπης, προσφυγικής κρίσης στις ημέρες μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι «η α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ένωση κατάσταση».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται φιλανθρωπία και δεν την αφορούν πράξεις πιέσεων και πατερναλισμού. «Τις ευθύνες μας τις έχουμε αναλάβει και τις αναλαμβάνουμε καθημερινά. Και ως πολιτική ηγεσία, αλλά –ιδιαίτερα– και ως κοινωνία, ως λαός», επισήμανε. «Αυτή η συμπεριφορά είναι μια λαμπρή συνεισφορά και συμβολή, έτσι ώστε τις αντίστοιχες ευθύνες να αναλάβουν πολιτικές ηγεσίες, κράτη και λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να αναταχθεί κυριολεκτικά το παρόν και το μέλλον μιας αλληλέγγυας, ειρηνικής και σε συνεχή κοινωνική σύγκλιση και ανάπτυξη, Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.Σχόλια