Ν. Ξυδάκης: Στο προσφυγικό η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της

Ν. Ξυδάκης: Στο προσφυγικό η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, λαμβάνοντας μικρή βοήθεια από τους εταίρους της, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η χώρα μου ανέλαβε ένα δυσανάλογο, κατά γενική παραδοχή, βάρος για λογαριασμό τού συνόλου της ΕΕ. Και έλαβε τη θεωρητική διαβεβαίωση από τους εταίρους ότι «δεν θα αφεθεί μόνη της» στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της με άμεσο τρόπο και πλήρως, λαμβάνοντας μικρή βοήθεια από τους εταίρους της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και σημείωσε: «Διαπιστώνουμε ότι η αλληλεγγύη από πλευράς εταίρων βαίνει φθίνουσα την στιγμή που το πρόβλημα παραμένει οξύ. Η υπεσχημένη ευρωπαϊκή βοήθεια έρχεται στάγδην».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την απογοήτευσή του και για το γεγονός ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης το τελευταίο δίμηνο έχουν ενταχθεί μόνο 360 πρόσφυγες, ενώ σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται σωρευμένοι 56.000 άνθρωποι.

Αναφερόμενος στην αύξηση των αιτημάτων ασύλου, χαρακτήρισε ανεπαρκή την προσφορά ειδικευμένου προσωπικού από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης στη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως ο παρατεινόμενος εγκλωβισμός περίπου 56.000 ανθρώπων στην Ελλάδα λόγω του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων και η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αναγκών στέγασης και σίτισής τους επιβαρύνει υπέρμετρα τη δοκιμαζόμενη ελληνική διοίκηση και απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ξυδάκης: Δεν θα στείλουμε τη Βρετανία στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Μάρμαρα του ΠαρθενώναΣχόλια