Ν. Ξυδάκης: Θα πράξουμε ό,τι απαιτείται για τις γερμανικές οφειλές

Ν. Ξυδάκης: Θα πράξουμε ό,τι απαιτείται για τις γερμανικές οφειλές

«Θα πράξουμε ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, πρωτίστως, και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις», αναφέρει σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Όπως αναφέρει οκ. Ξυδάκης, ησυζήτηση για τις γερμανικές οφειλές «είναι πρωτίστως θέμα ηθικό».«Η Ελλάδα θυσίασε πολλά στον αγώνα κατά του φασισμού. Απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν. Η άλλη πλευρά οφείλει να το αναγνωρίσει», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Ξυδάκης σημειώνει ότι «αποτελεί ιστορικό φαινόμενο που απαιτεί συντεταγμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση» και θεωρεί ότι «η χώρα θα είναι έτοιμη σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ενώ ερωτηθείς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπεγράφησαν με την ΠΓΔΜ, επισημαίνει ότι «αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβιώνουν και να συζητούν αρμονικά σε ένα περιβάλλον, όχι ιδιαιτέρως σταθερό».

«Το ζητούμενο, όμως, είναι η αμοιβαία καλή θέληση. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι υπερεθνικιστικές ακρότητες από την πλευρά της FYROM. Οι ιδεολογικές καταχρήσεις της ιστορίας και οι αλυτρωτικές υπερβολές δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στους λαούς, γίνονται σχεδόν πάντα για εσωτερική κατανάλωση», προσθέτει.

 

Διαβάστε επίσης:

Ν. Ξυδάκης: Στο προσφυγικό η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις τηςΣχόλια