Ναύπλιο: Ιστιοφόρο με 30 πανιά τράβηξε τα βλέμματα όλων

Ναύπλιο: Ιστιοφόρο με 30 πανιά τράβηξε τα βλέμματα όλων

Σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr δεν πρόκειται για οποιοδήποτε ιστιοφόρο αλλά για το «Sea Cloud», στο οποίο έχουν περπατήσει μεγιστάνες, μονάρχες, καλλιτέχνες και διάσημοι πολιτικοί. Έχει διατελέσει Προεδρικό γιοτ, διπλωματικό παλάτι, σχολείο ωκεανολογίας, αλλά και πολεμικό σκάφος!

Το θρυλικό σκάφος έχει μήκος 109 μέτρα, πλάτος 15, ενώ το ύψος του κεντρικού καταρτιού του φτάνει τα 54 μέτρα και διαθέτει 32 πολυτελείς καμπίνες.

Η ιστορία του θρυλικού Sea Cloud

Το πανέμορφο ιστιοφόρο, ναυπηγήθηκε στο Κίελο, το 1931 για χάρη του Αμερικανού χρηματιστή της Wall Street, Εντ Χάτον και της συζύγου του Μάρτζορι Μεριγοθέδερ.

 Το 1942 την ευθύνη του πλοίου ανέλαβε η αμερικανική ακτοφυλακή, που «κούρεψε» το σκάφος αφαιρώντας τα κατάρτια του, ενώ βάφτηκε γκρι ώστε να μπει σε πλήρη πολεμική δράση.

Επίσης, αναφέρεται, ότι ο πρόεδρος Ρούζβελτ, αρχικά δεν ήθελε να το μετατρέψει σε πολεμικό πλοίο, λόγω της αίγλης του, ωστόσο οι ανάγκες που υπήρχαν τότε δεν του άφησαν τελικά περιθώριο.

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ακτοφυλακή αποκατέστησε το λευκό και χρυσό χρώμα του πλοίου και επανέφερε τον αετό που ήταν αρχικά τοποθετημένος στην πλώρη του και είχε αφαιρεθεί.

Το 1949 η χήρα του Χάτον, μαζί με τον σύζυγό της, δικηγόρο, Τζόζεφ Ντέιβις, πλήρωσαν ένα αμύθητο ποσό για να κατασκευάσουν νέα κατάρτια για το πλοίο που αποτελούσε πλέον κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας.

Την δεκαετία του ’50 η ιδιοκτήτρια του σκάφους Μάρτζορι Μεριγοθέδερ, που εν τω μεταξύ έχει παντρευτεί για τρίτη φορά, το πούλησε στον Δομινικανό δικτάτορα, Ραφαέλ Τρουχίγιο Μολίνο, το 1955, ο οποίος του δίνει το όνομα «Angelita».

istioforo-nauplio-2

Ο Τρουχίγιο δολοφονήθηκε στις 30 Μαΐου 1961 μέσα στο αυτοκίνητό του, το πολυτελές σκάφος πωλείται ξανά αυτή τη φορά με το όνομα «Patria» με αποτέλεσμα να το αποκτήσει η Operation Sea Cruises Inc. και να επιστρέψει ξανά στις ΗΠΑ.

Μέχρι και σήμερα, στην τιμονιέρα του βρίσκονται πέντε ορειχάλκινα διακριτικά που θυμίζουν τις λεγόμενες «σαρδέλες» στο μανίκι των αξιωματικών του στρατού, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μισό χρόνο ενεργής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

istioforo-nauplio-3

istioforo-nauplio-1

istioforo-nauplio-4

 Σχόλια