ΝΔ: O EΝΦΙΑ «γονατίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά

119 2

Επίθεση στη κυβέρνηση ΣΥΡιΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε μέσω ανακοίνωσης της η ΝΔ, με κύριο ζήτημα τους φόρους που έχουν «γονατίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά και που οδηγούν σε υστέρηση φορολογικών εσόδων και εσωτερική πληρωμών, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να βρίσκεται σε ασφυξία.
Οι βουλευτές, Χρήστος Σταϊκούρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Χρίστος Δήμας μέσω κοινής τους δήλωσης αναφέρονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εστιάζοντας στα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2016, διαπιστώνονται- σύμφωνα με τους βουλευτές της Ν.Δ., τα εξής:

1ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 640.000.000 ευρώ το επτάμηνο του 2016 σε σχέση με τους στόχους. Μάλιστα αυτά είναι μειωμένα κατά 775.000.000 ευρώ (ή 13,4%) τον μήνα Ιούλιο έναντι του στόχου.

 • Ειδικότερα, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 335.000.000 ευρώ (ή 6%) τον μήνα Ιούλιο έναντι του στόχου.
 • Ενώ υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου παρουσιάζουν και τα φορολογικά έσοδα, κατά περίπου 200.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, τον μήνα Ιούλιο, πρώτο μήνα εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και έναρξης καταβολής φόρου εισοδήματος για το 2016:

 • Οι άμεσοι φόροι υπολείπονται κατά 2% του μηνιαίου στόχου
 • Οι έμμεσοι φόροι κατά 6%
 • Οι φόροι κατανάλωσης κατά 23%
 • Οι άμεσοι φόροι παρελθόντος οικονομικών ετών (πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών) κατά 8%.

Και αυτή η υστέρηση ενώ έχουν προστεθεί νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών ύψους 6 δις ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2016, ανεβάζοντας το συνολικό τους ύψος περίπου στα 90 δις ευρώ. Ενώ μόλις ξεκίνησε η αποστολή των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, φόρου ακίνητης περιουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι θα καταργούσε.

2ον. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,4 δις ευρώ έναντι του στόχου, όση περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».

Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κατά περίπου 6 δις ευρώ μέσα σε 2 χρόνια.

Σήμερα, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 7,2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014!

Και μία ακόμη επισήμανση: Με βάση την ανάλυση των πρωτογενών δαπανών, η “αυστηρή δίαιτα” σε αυτές επιβάλλεται σε πολύ κρίσιμους για την κοινωνία αλλά και εξόχως “συμβολικούς” για την δήθεν Κυβέρνηση της Αριστεράς τομείς.

Ενδεικτικά, στο επτάμηνο, δηλαδή περίπου στο 60% του ετήσιου χρόνου, το ποσοστό εκτέλεσης στην κοινωνική προστασία ανέρχεται μόλις στο 38%.

Ειδικότερα:
§ Τα επιδόματα πολυτέκνων ανέρχονται στο 43%
§ Η χορήγηση άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων στο 21%

 

 Join the Conversation

2 comments

 1. Evanthia Dimitriadou Απάντηση

  ελα ρε μεγαλε τι μαs λεs σοβαρα

 2. Kostas Dim Απάντηση

  Εσείς δεν φερατε τον ενδιαφερόμενο ρε παιδιά.Ειστε για γιατρό παθατε αμνησία σιγουρα