«Ναι» από τους εργοδοτικούς φορείς σε μικρή, προσωρινή αύξηση των εισφορών

«Ναι» από τους εργοδοτικούς φορείς σε μικρή, προσωρινή αύξηση των εισφορών

Υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, οι εργοδότες συμφώνησαν σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5 %, το οποίο θα επιβαρύνει ισόποσα (κατά 0,5%) εργοδότες και εργαζόμενους, ως «το μη χείρον βέλτιστον».

Ακόμη, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί επιτροπή με επικεφαλής τον εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο η οποία θα μελετήσει όλες τις αδικίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά και όσους αμείβονται με μπλοκάκια.

Η αύξηση της εισφοράς θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017 οπότε θα ισχύσει ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με τους προέδρους των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) έγινε μια εκτενή συζήτηση με τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο

2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι εργοδοτικοί φορείς έκριναν καταρχήν θετική την ρύθμιση, τόνισαν ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες από 20 έως 70 χιλιάδες ευρώ, καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν περισσότερες αδικίες. Οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι διαφωνούν με την επιβολή τέλους 1% στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην «κοινωνική ευθύνη» που έχουν κυβέρνηση και φορείς να βρουν τις βέλτιστες επιλογές για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων.

«Η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέρει από την πλευρά του με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.Σχόλια