Αναδίπλωση από τους Οικολόγους Πράσινους για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Αναδίπλωση από τους Οικολόγους Πράσινους για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Λήξη συναγερμού στο Μαξίμου, καθώς βρέθηκε λύση στο μίνι-θρίλερ μεταξύ της κυβέρνησης και των Οικολόγων Πράσινων για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Τσιρώνης και Δημαράς με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στο Μαξίμου, έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και τελικά θα υπερψηφίσουν το άρθρο για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Η συνάντηση των Οικολόγων (Τσιρώνη, Δημαρά και κάποιων άλλων προσώπων από τους Οικολόγους) με τον πρωθυπουργό και τον Αλέκο Φλαμπουράρη ξεκίνησε στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, για να βρεθεί λύση.
Τελικά, οι δύο βουλευτές κ. Τσιρώνης και κ. Δημαράς πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι εν λόγω ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν από την παρούσα κυβέρνηση.
Κατά την αποχώρησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι εντός της ημέρας θα ανακοινώσουν και επισήμους τους λόγους για τους οποίους ήραν τις αντιρρήσεις τους και συμφωνούν τελικώς με την κυβέρνηση και θα ψηφίσουν υπέρ του επίμαχου άρθρου του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα το πρωί, η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, από τους οποίους προέρχονται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, και ένας βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, οι δύο βουλευτές κλήθηκαν στο Μαξίμου προκειμένου να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, σε μία προσπάθεια να τους μεταπείσει, έτσι ώστε να υπερψηφίσουν, καθώς τυχόν διαφοροποίηση των δύο Οικολόγων στην σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα σήμαινε πως η συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είχε οριακή πλειοψηφία 151 εδρών για τα προαπαιτούμενα.

Η απόφαση του Π.Σ. των Οικολόγων Πράσινων που προκάλεσε αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο:

«Με βάση:

Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού

Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση –διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».Σχόλια