Νέα ένταση στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας: Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο Γερμανού δημοσιογράφου στη χώρα

Νέα ένταση στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας: Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο Γερμανού δημοσιογράφου στη χώρα

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στη χώρα σε έναν δημοσιογράφο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Ο δημοσιογράφος Φόλκερ Σβενγκ αφίχθη από το Κάιρο και σχεδίαζε να ταξιδέψει προς τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας», ανέφερε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ωστόσο στην Κωνσταντινούπολη τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter, τελεί υπό κράτηση, ενώ παράλληλα ανήρτησε μια φωτογραφία της επιστολής απαγόρευσης εισόδου που του επέδωσαν οι αρχές, η οποία έφερε τον τίτλο στην τουρκική και στην αγγλική γλώσσα: «Ειδοποιητήρια αναφορά περί μη αποδεκτού επιβάτη».

«Τελευταία στάση Κωνσταντινούπολη. Μου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία. Υπάρχει ειδοποιητήρια αναφορά στο όνομα μου. Είμαι δημοσιογράφος. Πρόβλημα;», ανέφερε ο Σβενγκ μέσω Twitter.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως είναι ενήμερο για το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία σε Γερμανό υπήκοο, και τόνισε πως διπλωμάτες του βρίσκονται σε επικοινωνία με αυτό το πρόσωπο, καθώς και με τις τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό αποτελεί ακόμη μια δοκιμασία για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, που επιδεινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την απαίτηση της Άγκυρας να ασκηθεί δίωξη από τη γερμανική δικαιοσύνη σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF την 31η Μαρτίου είχε απαγγείλει ένα ποίημα οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέρνει μικρά κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία κι επιδίδεται σε κτηνοβασία.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για άσκηση ποινικών διώξεων, προκαλώντας το διχασμό του κυβερνητικού συνασπισμού της, ενώ δέχτηκε κατηγορίες ότι αποτυγχάνει να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου.Σχόλια