Νέα επεισόδια με συμπλοκές και συγκρούσεις στη Γαλλία

Νέα επεισόδια με συμπλοκές και συγκρούσεις στη Γαλλία

Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών έλαβαν χώρα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, σήμερα Πέμπτη, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται για την εργατική νομοθεσία.

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, καθώς φέρονται να εκτόξευαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίς το απόγευμα, η ατμόσφαιρα παρέμενε ηλεκτρισμένη και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων στις κροτίδες που έριχναν οι συγκεντρωμένοι στη διαδήλωση που διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία φοιτητικών οργανώσεων.

Το πρωί της Πέμπτης δύο μέλη της διεύθυνσης σχολείου στο ανατολικό Παρίσι δέχτηκαν επίθεση από δύο νέους, σύμφωνα με τη διοίκησή του, η οποία κατέθεσε μήνυση.

Το λύκειο όπου σημειώθηκε το επεισόδιο είναι αποκλεισμένο εδώ και πολλές εβδομάδες καθώς οι μαθητές έχουν στήσει οδοφράγματα και έχουν τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στη νότια Γαλλία, στο Μονπελιέ, αρκετές εκατοντάδες νέοι απέκλεισαν σήμερα πολλά λύκεια ενώ μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που επισκεπτόταν το Μαντ στα προάστια του Παρισιού, ήρθε αντιμέτωπος με περίπου 50 διαδηλωτές, τους οποίους απομάκρυναν σύντομα αστυνομικοί.

Κοντά στην Τουλούζη ο Πιερ Γκατάζ, πρόεδρος του Medef (το μεγαλύτερο εργοδοτικό σωματείο της Γαλλίας) μπήκε στο στόχαστρο περίπου 200 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τον αποδοκιμάσουν κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

Με την ελπίδα ότι θα κατευνάσει τα πνεύματα και θα σταματήσει τις αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν θετικά από τις κυριότερες φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλελεύθερη.Σχόλια