Νέα επίθεση στον Τσίπρα από τον Λαφαζάνη: Κορόιδευαν κάποιοι όταν έλεγαν ότι θα ακυρώσουν τα Μνημόνια;

Νέα επίθεση στον Τσίπρα από τον Λαφαζάνη: Κορόιδευαν κάποιοι όταν έλεγαν ότι θα ακυρώσουν τα Μνημόνια;

Νέα επίθεση στον πρωθυπουργό – χωρίς να τον κατονομάζει – εξαπολύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λίγες ώρες μετά την καταψήφιση του τρίτου Μνημονίου από τον ίδιο και το σύνολο των βουλευτών που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

«Δεν ήμουν μόνο εγώ αλλά το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε κατάργηση των Μνημονίων. Δεν είχαμε εναλλακτική λύση όταν αναλαμβάναμε αυτές τις δεσμεύσεις; Κορόιδευαν κάποιοι τον ελληνικό λαό;» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Απαντώντας, μάλιστα, στο αίτημα του πρωθυπουργού, όπως διατυπώθηκε και από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή να κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει αναφέρει: Γιατί τώρα απευθύνονται στην Αριστερή Πλατφόρμα ζητώντας εναλλακτική λύση; Αυτοί δεσμεύονταν για ακύρωση των μνημονίων χωρίς να διαθέτουν εναλλακτική προταση;».

«Η αιχμαλωσία στο ευρώ έφερε το τρίτο μνημόνιο» δηλώνει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αυτή την αιχμαλωσία πλήρωσε η κυβέρνηση προσκολλημένη δογματικά στο ευρώ».

«Σε κάθε περίπτωση το εθνικό νόμισμα ως ενδεχόμενη απάντηση σε πρωτοφανείς εκβιασμούς δεν είναι καταστροφή» υποστηρίζει και προσθέτει: αντίθετα σε συνδυασμό με ριζοσπαστικό πρόγραμμα συνιστά μια βιώσιμη και πολύ προτιμότερη λύση».

«Η κατάσταση στην κυβέρνηση μου θύμιζε αρκετά την αντίστοιχη προσκόλληση του ΚΚΕ στον λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό» σχολιάζει ο κ. Λαφαζάνης για τις αντιδράσεις που δημιουργούσαν οι προτάσεις του όποτε έθετε θέμα ενδεχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη.

Κληθείς να απαντήσει για το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει και αν έχει την παραμικρή σχέση με το σχέδιο Βαρουφάκη ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει: «Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα Plan B του Γ. Βαρουφάκη ούτε ξέρω να είχε Plan B η κυβέρνηση. Αυτό που ξέρω και λέω, είναι ότι η κυβέρνηση όφειλε να είχε, ως ενδεχόμενο που να το εννοεί, πολιτική επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη, η οποία να ήταν δημόσια κατατεθειμένη και γνωστή στους πιστωτές και κυρίως τον ελληνικό λαό. Τέτοια ενδεχόμενη πολιτική επιλογή δεν υπήρξε. Το αντίθετο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδινε σε κάθε ευκαιρία και όσους εκβιασμούς κι αν εδέχετο, όρκους πίστης και προσήλωσης στο ευρώ»

Προαναγγέλει δε εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι «η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ να υπογράψει Μνημόνιο) ανοίγει εξ αντικειμένου έναν δρόμο «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ με αβέβαιη κατάληξη αν και θεωρώ ότι αυτή την πορεία δεν θα την ακολουθήσουν τα μέλη και στελέχη του παρά τις προσωρινές ταλαντεύσεις και ανοχές αρκετών εξ αυτώνν».

Ρίχνει ωστόσο το μπαλάκι των εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος στην ηγεσία λέγοντας ότι «οι δικες μας κινήσεις στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό αλλά φυσικά όχι μόνο και από τις κινήσεις και τη στάση όσων έχουν την ευθύνη στην κεντρική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνοντας ότι ο κύριος λόγος για να προσφύγει η κυβέρνηση στις κάλπες θα είναι να εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες απότα βαρίδια του «οχι» στο Μνημόνιο.Σχόλια