Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ έχει ξεσπάσει μετά τη σημερινή προσομοίωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, εν όψει της προγραμματισμένης για την Τρίτη σχετικής διαδικασίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χτίζει “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες», με τον υπουργό Επικρατείας να απαντά ότι η Νέα Δημοκρατία «θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά και αγύριστα», κατηγορώντας τη ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών καναλιών.

Την ίδια ώρα, η σημερινή πρόβα τζενεράλε, κατά την οποία η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενημέρωσε τους εννέα υποψηφίους που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις, διαφωνίες και ενστάσεις, που διατυπώθηκαν κυρίως από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν ήδη.

ΝΔ: Δεν αναγνωρίζουμε έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το ΕΣΡ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το θέμα, τονίζει ότι  «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα».

«Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)», συμπληρώνει η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης».

«Η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει η ΝΔ, ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίου, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό χωρίς να διασφαλίζεται η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, ενώ οικοδομεί «μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, η ΝΔ στέκεται και σε δήλωση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωνε: «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει σχετικά πως «προκαλεί εντύπωση η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου.

Παππάς: Ο διαγωνισμός δεν έχει ανάγκη από τη νομιμοποίηση της ΝΔ

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, την κατηγορεί ότι «ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε» και ότι «θέλει να γυρίσουμε στην εποχή που η χρήση των συχνοτήτων γινόταν χωρίς άδεια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα».

«Την ενημερώνουμε, εκ νέου, ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, διότι έκρινε πως: “συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας”», προσθέτει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παππάς επισημαίνει ότι σε εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων του κράτους και του Συντάγματος ο διαγωνισμός υλοποιείται. «Δεν έχει καν ανάγκη από τη νομιμοποίηση της ΝΔ, διότι υπερψηφίστηκε ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έμεινε να κλαίει με μαύρο δάκρυ γιατί δεν κατάφερε να τον ακυρώσει μέσω της παράλυσης του ΕΣΡ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Είναι καθαρό σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα. Η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Η ΝΔ είναι σύμφυτο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Την αφήνουμε να νοσταλγεί το παρελθόν της ασυδοσίας» καταλήγει.

Εντάσεις & διαφωνίες στην πρόβα για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Αντεγκλήσεις, διαφωνίες και ενστάσεις συνέθεσαν το σκηνικό της διαδικασίας ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς τους εννέα υποψηφίους που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες ενστάσεις για την διαδικασία που έχει επιλεγεί, έχουν διατυπωθεί από τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, STAR, ΑΝΤΕΝΝΑ και ALPHA, και εδράζονται στις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο μπορεί να είναι αδιάβλητος ένας ηλεκτρονικός διαγωνισμός που δεν έχει πιστοποιηθεί και που δεν περιβάλλεται από εγγυήσεις διαφάνειας σε όλα του τα στάδια.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του ηλεκτρονικού συστήματος και για την διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι «η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται από σπασμωδικές κινήσεις που προέρχονται από καναλάρχες που φοβούνται μη χάσουν τα κανάλια τους».

Πάντως, στη διάρκεια της διαδικασίας, η ένταση κάποια στιγμή «χτύπησε κόκκινο», ενώ ορισμένοι εκ των εκπροσώπων των εταιρειών άρχισαν να διαμαρτύρονται φωνάζοντας και χτυπώντας τα έδρανα με τα χέρια τους.

Ένα από τα μέλη της ειδικής επιτροπής εποπτείας του διαγωνισμού τους απείλησε ότι θα καλέσει την Αστυνομία και ότι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, και τελικά το επεισόδιο έληξε.

Ενστάσεις για τη διαδικασία

Σε ό,τι αφορά στις ενστάσεις, εκπρόσωποι ορισμένων από τους υποψηφίους έθεσαν το ερώτημα αν η διαδικασία που ακολουθείται είναι διεθνώς πιστοποιημένη, όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στην σχετική προκήρυξη. Η απάντηση που έλαβαν, ήταν ότι η εταιρεία που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της ηλεκτρονικής δημοπρασίας είναι πιστοποιημένη. Αλλά οι εκπρόσωποι των καναλιών επέμειναν να λάβουν απάντηση, για το αν είναι πιστοποιημένο και το συγκεκριμένο λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί.

Άλλη ένσταση αφορούσε στην έγγραφη μορφή των προσφορών που θα υπάρχει στην τελική φάση, αντικαθιστώντας την ηλεκτρονική μορφή της πρώτης φάσης. Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζητούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά όλες οι φάσεις, γεγονός που θα προκαλέσει και σημαντική οικονομία στον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Η τρίτη διαφωνία των υποψηφίων, αφορά στη συνολική διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, καθώς σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης και της παρουσίασης, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 38 ώρες. «Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αντέξουμε» υποστηρίζουν ζητώντας σύντμηση της διαδικασίας.

Η επιτροπή εποπτείας του διαγωνισμού, απαντώντας στα παραπάνω, σημείωσε ότι όλα αυτά προβλέπονται επακριβώς στην σχετική προκήρυξη και έχουν προβλεφθεί ως δικλείδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαρροή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας που θα επηρεάσει την υποβολή των προσφορών.

 

 Σχόλια