Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ζητά δημοψήφισμα για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και νησιά του Αιγαίου

313 4

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».Join the Conversation

4 comments

 1. Dia Απάντηση

  Εγω θελω, οι ποντιοι της Θεσσαλονικης, να σταματησουν την προπαγανδα για την Κων/πολη οτι ειναι ελληνικη, γιατι ειναι μια σκληροπυρηνικη αποψη, ακρα ισλαμοφοβικη.

 2. Dia Απάντηση

  Η Ευρωπη παει στα αστρα κι οι Ελληνες της διαπλοκης πανε στην Τουρκια για οπιο, καλα θα κανουν να σεβαστουν τα εθνικα συμφεροντα των Τουρκων και των Ελληνων, γιατι μας εκθετουν ολους σε παρανοικο κινδυνο.

 3. ΕΚΛΟΓΕΣ TV - Ποτάμι: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν Απάντηση

  […] «Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν», αναφέρει το Ποτάμι, με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρ… […]

 4. ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ » Ποτάμι: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν Απάντηση

  […] «Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν», αναφέρει το Ποτάμι, με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρ… […]