Νέα τελεσίγραφα Γιούνκερ – Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα

Νέα τελεσίγραφα Γιούνκερ – Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα

Η επόμενη κίνηση ανήκει στην Ελλάδα δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές θα συνεχιστούν αλλά πρώτα σε τεχνικό επίπεδο.

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Συζητήσαμε για το θέμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο πέρασα δύο ώρες αφού τον είδα τόσες φορές στο παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

«Του παρουσίασα μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το απόγευμα της Πέμπτης» αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κομισιόν σχετικά με το τι συζήτησε την Πέμπτη το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ερώτηση για το αν μια συμφωνία είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες» προσθέτοντας ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Ντάισελμπλουμ: Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις είναι μόνη της

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία άλλη επιλογή εκτός από το να πάρει δύσκολες αποφάσεις που ζητούν οι πιστωτές της αν θέλει να διασφαλίσει νεά δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι απλά πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις τότε είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της» δηλώνει ο Ολλανδός πολιτικός.

Παρόλα αυτά εκτίμησε στην ίδια συνέντευξη ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εγκαίρως πριν το τέλος του μήνα προσθέτοντας ότι οι πιστωτές είναι ακόμα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις αν οι προτάσεις της Αθήνας βγάζουν οικονομικά νόημα.

«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο αρκεί να είναι αξιόπιστη και να διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας» συμπληρώνει.Σχόλια