Νέες αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ – «Κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο»

Νέες αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ – «Κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο»

Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στην εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος άφησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καταγγέλλοντας ότι το Ταμείο αμφισβητεί συνεχώς τα στοιχεία που προσκομίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, ο κ. Κουτεντάκης επικαλέστηκε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, «χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές».

«Η στάση του ΔΝΤ συνιστά μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης», τόνισε ο γενικός γραμματέας, και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο, και ότι η στάση του αυτή προκαλεί μία κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία.

Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ακόμη ότι οι επικεφαλής των Θεσμών πρότειναν στους Έλληνες αξιωματούχους να δώσουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των τόκων και των χρεολυσίων του ελληνικού δημοσίου, εάν δεν καταβληθούν τα χρήματα της επόμενης δόσης.Σχόλια