Νέες θέσεις φιλοξενίας για 30.000 πρόσφυγες προανήγγειλε η κυβέρνηση

Νέες θέσεις φιλοξενίας για 30.000 πρόσφυγες προανήγγειλε η κυβέρνηση

Την ώρα που η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 48.795 χιλιάδες πρόσφυγες, το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας στο οποίο βρίσκονται περίπου 5.000 άτομα, οι ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου αναφορικά με τη δημόσια υγεία και την κατάσταση στους καταυλισμούς, και στην Ειδομένη δεν έχει αλλάξει τίποτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικότερα, εν αναμονή της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, και μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, προανήγγειλε τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, εντός 20 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr, ανάμεσα στις περιοχές που εξετάζει η κυβέρνηση για την δημιουργία των νέων κέντρων φιλοξενίας είναι ο Σκαραμαγκάς και τα Βίλια.

Ακόμη, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε εντατικοποίηση της ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη, ότι υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στα οποία μπορούν να μεταφερθούν, ενώ θα τονίζεται ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι αδιέξοδη η παραμονή τους εκεί, με τελικό σκοπό να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αμέσως μετά την Ειδομένη, την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει ανάλογη προσπάθεια και στον Πειραιά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον 500 προσλήψεις για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, και ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετατρέποντας σε Γενική Γραμματεία την υπηρεσία πρώτης υποδοχής.

Ο κ. Κυρίτσης επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη κατατίθεται νομοσχέδιο για την επίλυση διαδικαστικών ζητημάτων που απαιτούν νομικές ρυθμίσεις. Στο ν/σ θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση της υπηρεσίας ασύλου, οι 500 προσλήψεις για τους καθώς και ο ορισμός διευθυντών στα hotspots.

«Οι ροές ήταν πολύ μικρότερες σήμερα, είχαν περάσει λιγότερα από 50 άτομα. Ενδεχομένως να είναι ο καιρός, αλλά θέλουμε να το παρακολουθήσουμε το θέμα, να δούμε αν είναι συγκυριακό», είπε ακόμη ο κ. Κυρίτσης.

Οι πρόσφυγες «κατασκήνωσαν» στην πλατεία Αριστοτέλους

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι νωρίτερα ξεκίνησαν πορεία από το Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών, μέσω των οδών Μοναστηρίου και Εγνατίας.

2

Οι πρόσφυγες κρατούν πανό στο οποίο αναγράφεται: «Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά. Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Στη φυλακή οι φασίστες. Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι. ΚΕΕΡΦΑ».

Όπως λένε οι ίδιοι, στόχος τους είναι να παραμείνουν στο σημείο για μία με δύο ημέρες, διεκδικώντας να ακουστούν τα αιτήματά τους για παροχή ασύλου και στέγης και για το άνοιγμα των συνόρων ώστε να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

3

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μαζί τους αποσκευές και υπνόσακους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, λόγω της διαμαρτυρίας των προσφύγων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό, στο ρεύμα προς ανατολικά, από το ύψος του ναού των Αγίων Πάντων.Σχόλια