Νέο «χαστούκι» για τη Μέρκελ – Δεύτερη εκλογική ήττα για την καγκελάριο

Νέο «χαστούκι» για τη Μέρκελ – Δεύτερη εκλογική ήττα για την καγκελάριο

Στο χαμηλότερο ποσοστό μετά την επανένωση της Γερμανίας βρίσκονται οι  Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο Βερολίνο μετά τη δεύτερη κατά σειρά βαριά εκλογική ήττα για την Άνγκελα Μέρκελ.

Η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) εισέρχεται για πρώτη φορά στην κρατιδιακή Συνέλευση και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό 14,2% και 25 έδρες

Πρώτο κόμμα παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 21,6% (-6,7%) και  38 έδρες.

Μόλις στο 17,6% (-5,7%) και 31 έδρες το μπλοκ Μέρκελ που όλα δείχνουν θα εκπαραθυρώνεται από τη συγκυβέρνηση στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μετά το πρώτο εκλογικό σοκ στις κάλπες της Δυτικής Πομερανίας-Μακλεμβούργου, οι Χριστιανοδημοκρακή Ένωση (CDU) καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά της μετά την Επανένωση, μετά την ακροδεξιά να καρπώνεται ξανά την ανησυχία και την εναντίωση για την πολιτική ανοιχτών θυρών στο προσφυγικό.

Με «σημαία» το «εθνικό συμφέρον» σε μία εκστρατεία επικεντρωμένη κατά της πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό «που έφερε το χάος», η Εναλλακτική για τη Γερμανία αποσπά 14,2% και κατορθώνει να εξασφαλίσει εκπροσώπηση στο δέκατο από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Ομοσπονδίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται πλέον στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τελικά αποτελέσματα: 

  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 21,6% (-6,7%), 38 έδρες.
  • Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%), 31 έδρες
  • Aριστερά (Die Linke): 15,6% (+3,9% ), 27 έδρες
  • Πράσινοι: 15,2% (-2,4%), 27 έδρες
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% 25 έδρες
  • Φιλελεύθεροι: 6,7% (+4,9%), 12 έδρες.


Σχόλια