Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα

Με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες σε πολλές περιοχές ξεκίνησε το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να τις πρωινές ώρες να σημειωθούν βροχοπτώσεις σε όλη την ηπειρωτική χώρα, το Ιόνιο, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και τη δυτική Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου, και χιονόνερο ή βροχή σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και στα πεδινά. Όμβροι και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, και την Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια και έως το μεσημέρι θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά, χιονόνερο ή χιόνι στα ημιορεινά, και βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στα πεδινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, και της Πελοποννήσου. Βροχές θα σημειωθούν στο ανατολικό, κεντρικό και νότιο Αιγαίο (εκτός Δωδεκανήσων), ενώ όμβροι ή καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη.

Στη συνέχεια και έως το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα. Βροχές θα σημειωθούν στα πεδινά και χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Πελοποννήσου και του νοτίου Ιονίου, ενώ όμβροι ή καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας και τα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τις απογευματινές και βραδινές ώρες (όπως φαίνεται και στον χάρτη) η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται, σε πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην Πελ/νησο (100 μ στα βορειότερα τμήματα, 300 μ στα νοτιότερα). Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται τις βραδινές ώρες και στην Αττική.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα. Στη Θράκη αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια και γρήγορα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -8 ως 6 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερη υψόμετρο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, οι οποίες κυρίως στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 ως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Θεσσαλίας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, οι οποίες από το βράδυ θα πυκνώσουν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 0 ως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το βράδυ. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης από το απόγευμα.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 7 με 8 και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 ως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Αρχικά στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα στα βόρεια χιονόνερο ή χιόνι.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και βαθμιαία στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 ως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα ημιορεινά και πιθανόν στα βόρεια προάστια.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 1 ως 12 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό ως 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -4 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με το δελτίο καιρικών φαινομένων, αρκετοί είναι οι δρόμοι ανά την Ελλάδα όπου απαιτείται ήδη η χρήση αλυσίδων, λόγω της χιονόπτωσης που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Επίσης, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Επ. Ο Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, στη διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες» μέχρι τη διασταύρωση με την Επ. Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος).

Δείτε παρακάτω πού χρειάζονται αλυσίδες

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΠΕΛΛΑ
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ «Βόρρας», από 15ο χλμ.
Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ «Βόρρας».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΦΛΩΡΙΝΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Επ. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο
έως 30ο χλμ.
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 22ο
έως 28ο χλμ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΛΑΡΙΣΑ
Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 30ο έως 52ο χλμ., θέση «Τύμπανος».
Επ. Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 3ο έως 25ο χλμ.
Επ. Ο. Μουζακίου – Λίμνη Πλαστήρα, από 3ο έως 13ο χλμ.
Επ. Ο. Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου, από 46ο έως 62ο χλμ., θέση «Ζαχαράκη».
Επ. Ο. Ελάφου –Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΧΑΪΑ
Διαδημοτική Οδός Τ.Κ. Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων.

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη μερική βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό αλλά και των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων στις γραμμές Ρίο-Αντίρριο και Κυλλήνη-Ζάκυνθος εκτελούνται μόνο κατ’ έγκριση των πλοιάρχων.Σχόλια