Νέο κόλπο με τις ταμειακές μηχανές – Έκλεβε την εφορία βάζοντας τις συναλλαγές σε «αναμονή» (βίντεο)

Νέο κόλπο με τις ταμειακές μηχανές – Έκλεβε την εφορία βάζοντας τις συναλλαγές σε «αναμονή» (βίντεο)

Αστείρευτη αποδεικνύεται η φαντασία και η ευρηματικότητα πολλών επιχειρηματιών όταν πρόκειται να φοροδιαφύγουν, όπως διαπιστώνουν σχεδόν καθημερινά τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά σε αναψυκτήριο του ΚΤΕΛ Κέρκυρας, όπου ο ιδιοκτήτης του είχε συνδέσει την ταμειακή μηχανή με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, ο χειριστής της ταμειακής χτυπά κανονικά στην ταμειακή τα πράγματα που έχει αγοράσει ο πελάτης, στον οποίο μάλιστα δίνει και απόδειξη, ωστόσο βάζει τη συναλλαγή σε «αναμονή».

Έτσι, στο τέλος της ημέρας και πριν την έκδοση του «Ζ» ο καταστηματάρχης διαγράφει τις αποδείξεις που είναι σε αναμονή, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται ο τζίρος που πρέπει να φορολογηθεί και το ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο.

Το πρόστιμο που επέβαλαν στον ιδιοκτήτη του αναψυκτηρίου οι ελεγκτές ανέρχεται σε 250 ευρώ για την μη έκδοση απόδειξης, 5.000 για «παράκαμψη διαδικασίας», δηλαδή για το τέχνασμα με την ταμειακή μηχανή, αλλά και 2.500 ευρώ για μη επίδειξη βιβλίων στους ελεγκτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών, με αυτό τον τρόπο μπορεί να σβήνονταν μέχρι και 100 αποδείξεις την ημέρα, κάτι που σημαίνει τεράστια απώλεια για τα έσοδα του δημοσίου.

 

 Σχόλια