Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού σε σπήλαιο της Τσεχίας (εικόνες)

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού σε σπήλαιο της Τσεχίας (εικόνες)

Σε ένα σπήλαιο στην Τσεχία εντοπίστηκε νερό με βάθος που φτάνει τα 404 μέτρα, περισσότερα από κάθε άλλο που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο.

Μάλιστα, το νερό στο Χράνικα Πρόπαστ δεν αποκλείεται να φτάνει σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος, καθώς είναι σε εξέλιξη η εξερεύνηση του σπηλαίου από Πολωνούς και Τσέχους. Σε αυτό τους βοηθά ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ρομπότ, καθώς βάθη κάτω από τα 400 μέτρα είναι πέρα από τα όρια της σπηλαιοκατάδυσης από άνθρωπο.

011016-tsexia-spilaio

Μέχρι στιγμής το βάθος του νερού στο τσεχικό σπήλαιο είναι 12 μέτρα μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το σπήλαιο Πότσο ντελ Μέρο στην Ιταλία (βάθος νερού 392 μέτρα). Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στην πόλη Χράνιτσε, στην ανατολική Τσεχία και η ανακάλυψη έγινε από τον Πολωνό σπηλαιοκαταδύτη Κριστόφ Σταρνάφσκι, ο οποίος δήλωσε ότι ένιωσε «ο Κολόμβος του 21ου αιώνα».

011016-tsexia-spilaio-2

Ο Σταρνάφσκι μπήκε για πρώτη φορά στο ασβεστολιθικό σπήλαιο το 1999 και έκτοτε το εξερευνά συνεχώς. Η κατάδυση σε βάθος ρεκόρ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τη χρηματοδοτική στήριξη του National Geographic, το οποίο δημοσιοποίησε και το επίτευγμα.

011016-tsexia-spilaio-3

Οι σπηλαιολόγοι βρήκαν στο βυθό του σπηλαίου πεσμένα δέντρα, κορμούς και κλαδιά, μια ένδειξη ότι η μορφολογία του σπηλαίου έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου, καθώς σήμερα είναι αδύνατο να πέσει κάτι τόσο μεγάλο από την είσοδό του. Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος και βασίζονται στο ρομπότ για να πάει ακόμη πιο βαθιά στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχόλια