Νέος ηγέτης για την Ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ

Νέος ηγέτης για την Ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ

Η πιστή στο Ισλαμικό Κράτος οργάνωση της Νιγηρίας,  Μπόκο Χαράμ, όρισε νέο επικεφαλής, όπως δημοσιεύει το επίσημο περιοδικό της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται,  ο Αμπού Μοσάμπ αλ Μπαρνάουι, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, αναλαμβάνει την ηγεσία της Μπόκο Χαράμ, χωρίς να εξηγείται ο λόγος που ο προηγούμενος της ηγεσίς, Αμπουμπακάρ Σεκάου, πλέον δεν διεκδικεί την θέση.

Η οργάνωση ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος το 2015 και μετονομάστηκε σε Τζαμάατ Αχλ Αλ Σούνα Λιλ Ντάουα Ουάλ Τζιχάντ (Δυτικοαφρικανική Επαρχία της Οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους).

Από το 2015 ο Αλ Μπαρνάουι έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα σχετικά με διάφορες επιθέσεις της οργάνωσης, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς αναλυτές να θεωρήσουν ότι ανέλαβε χρέη εκπροσώπου της Μπόκο Χαράμ.

Οι εικασίες γύρω από την εξαφάνιση του Σεκάου πολλαπλασιάζονται. Η τελευταία εμφάνισή του ήταν τον Μάρτιο, όπου, εμφανώς αδυνατισμένος, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube δήλωνε: «Για μένα, ήρθε το τέλος».

Ένας Νιγηριανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σεκάου ζει αλλά το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να τηρήσει αποστάσεις από αυτόν τον ισλαμιστή ηγέτη που τον θεωρεί αναξιόπιστο, θεωρώντας ότι αμαυρώνει την εικόνα της οργάνωσης.

Είναι «πιθανό» ο Αλ Μπαρνάουι να διαδέχτηκε τον Σεκάου στην ηγεσία της Μπόκο Χαράμ, εξήγησε ο Γιαν Σεντ Πιερ, ένας ειδικός σε θέματα τζιχαντιστικών οργανώσεων. Υπό την ηγεσία του Σεκάου «η Μπόκο Χαράμ απόλεσε το κύρος της και ήταν δύσκολο να ελεγχθεί. Σήμερα, έχει διασπαστεί σε πολλές μικρές ομάδες», πρόσθεσε.

Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά την εκτέλεση του ιστορικού ιδρυτή της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας το 2009.

Τότε ξεκίνησε και το κύμα βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους ενώ σχεδόν 2,6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της λίμνης Τσαντ.

 

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Τρεις αντάρτες της Μπόκο Χαράμ νεκροί σε επιχειρήσεις του στρατούΣχόλια