Νέος πρόεδρος της Αυστρίας ο υποψήφιος των Πρασίνων – Νίκησε τον ακροδεξιό Χόφερ

Νέος πρόεδρος της Αυστρίας ο υποψήφιος των Πρασίνων – Νίκησε τον ακροδεξιό Χόφερ

Ο ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους οικολόγους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, εκλέγεται νέος πρόεδρος της Αυστρίας, αφού κατάφερε να νικήσει στο νήμα τον ακροδεξιό υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είναι στέλεχος του ακροδεξιού, κατηγορούμενου και για φιλοναζιστικές συμπάθειες, Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ).

Σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Βαν Ντερ Μπέλεν συγκεντρώνει ποσοστό 50,2%, έναντι του 49,8% του Χόφερ.

Η νίκη του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν ήλθε μετά την καταμέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων στον β’ γύρο της διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή.

Ο κ. Χόφερ αναγνώρισε την ήττα του, κάνοντας λόγο για μια «ημέρα λύπης», τονίζοντας ωστόσο ότι η εκλογική του επιτυχία αποτελεί «επένδυση για το μέλλον».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Πράσινο Κόμμα, είχε έντονα φιλοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την αντιευρωπαϊκή, ξενοφοβική ρητορική του ακροδεξιού υποψηφίου.Σχόλια